Hyppää sisältöön

"Valkoinen kuolema" osuu myös verkossa - legendaarinen talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhä on maailmanlaajuinen kulttihahmo

Kollaan rintamalla palvelleen Häyhän kunniaksi tehdään jatkuvasti uusia YouTube-tribuuttivideoita. Häyhästä dokumenttia mukana tekemässä ollut toimittaja ei ilmiötä ihmettele. Myös Häyhän haudalle vaelletaan eri puolilta maailmaa.

Kuva: Yle Etelä-Karjala / YouTube

"Simo Häyhä y la guerra Ruso-Finesa" (siirryt toiseen palveluun) - Simo Häyhä Suomen ja Venäjän välisessä sodassa.

"Top 20 world war II snipers (siirryt toiseen palveluun)" - Toisen maailman sodan 20 tarkinta tarkka-ampujaa.

"Word War Heroes - Simo Häyhä (siirryt toiseen palveluun)" - Toisen maailmansodan sankarit - Simo Häyhä.

Ohessa joitain poimintoja Rautjärven Kiiskisen kylältä talvisotaan 34-vuotiaan Simo Häyhän kunniaksi tehdyistä videoista ja sivustoista verkossa. Kaikkien aikojen tehokkaimmaksi tarkka-ampujaksi eri lähteiden tilastoima Simo Häyhä on noussut kansainvälisesti kulttihahmoksi alan harrastajien keskuudessa verkossa.

Toimittaja Mikko Maukonen oli mukana tekemässä Simo Häyhästä dokumenttia (siirryt toiseen palveluun)pari vuotta sitten. Hän ei ilmiötä ihmettele.

- Pohja tälle luotiin varmasti jo sota-aikana. Yhdysvalloissa oli jo tuolloin suurta mielenkiintoa Suomen pärjäämistä kohtaan. Kun Suomi sitten vielä kaikkien yllätykseksi myös pärjäsi puna-armeijaa vastaan siitä tuli amerikkalaisten suuresti rakastama sankaritarina. Samalla myös Simo Häyhästä tuli myös yksi talvisodan hengen ilmentymä, Mikko Maukonen pohtii.

Lunta suuhun ja avotähtäin silmälle

Simo Häyhä oli poikkeuksellisen tehokas tarkka-ampuja. Hänet tunnettiin miehenä, joka aamuhämärissä lähti teilleen ja tuli illlalla takaisin. Myös näissä tarinoissa on Maukosen mukaan yksi syy Häyhän tunnettavuuteen.

- Kun Simo touhusi siellä rintamalla vielä avotähtäimellään varustetulla kiväärillään oli hän myös tarkka-ampujana erittäin poikkeuksellinen, Maukonen kertoo Häyhästä, jolla oli mm. tapana laittaa lunta suuhunsa, jotta höyryävä hengitys ei olisi häntä paljastanut. Tämän vuoksi puna-armeijan sotilaat nimesivätkin hänet "valkoiseksi kuolemaksi".

Maukosen mukaan Simo Häyhä on erittäin tunnettu myös suomalaisten keskuudessa edelleen.

- Kyllä meilläkin nuoret miehet varsinkin aika hyvin edelleen tietävät kuka Simo Häyhä oli, Mikko Maukonen Laajakulma Oy:sta pohtii.

Yllätysvierailu Unkarista

Ruokolahtelainen Harri Tonder tutustui Simo Häyhään 1960-luvulla. Tonderin mukaan Häyhä ei itse missään vaiheessa teoillaan rehennellyt, vaan korosti tehneensä "mitä häneltä pyydettiinkin". Sen sijaan kansainvälisesti Häyhästä on tullut jopa keräilijöidenkin harrastama kohde.

- Saimme lahjoituksena amerikkalaista harrastajilta yhden Simo Häyhän hylsyn. Se oli laitettu kunniatauluun. Mielenkiintoista on se, että tuo kyseinen hylsy oli Kollaan maastoista kerätty sodan jälkeen ruokolahtelaisten harrastajien toimesta, Harri Tonder kertoo.

Simo Häyhä on haudattu Ruokolahden hautausmaalle. Haudalla vierailee säännöllisesti vieraita ympäri Suomen ja jopa ympäri maailmaa. Joitain vuosia sitten Häyhän haudalle oli jätetty komea seppele. Tutkimisen jälkeen selvisi, että haudalla oli käynyt vieraita Unkarista.

- Seppeleessä oli teksti, että "Simo Häyhän muistoa kunnioittaen, unkarilaiset sotaveteraanit", Harri Tonder kertoo.

Twitter: @VesaWinberg (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle