Hyppää sisältöön

Somalitaustainen nainen halusi ohjaajaksi, vaikka veli sanoi, ettei tummaihoisesta ole siihen

Helsinkiläinen elokuvaohjaaja Naima Mohamud halusi pienestä pitäen elokuvaohjaajaksi. Hän ihastui Sirpa Tabetin kirjaan Tähkäyö jo teini-iässä, mikä oli ratkaiseva syy päätökselle. Vaikka veli ei antanut kovin kannustavaa palautetta, Mohamud opiskeli silti ohjaajaksi.

Naima Mohamud.
Fatima-elokuva nappasi juuri voiton Chicagossa maailman suurimmilla lastenelokuvafestivaaleilla. Elokuva esitetään TV2:llä itsenäisyyspäivän aamuna. Elokuvan teosta kertomassa on Fatiman ohjaaja ja käsikirjoittaja Naima Mohamud sekä elokuvan päätähdet Ilona ja Yasmin.
Tuomo Björksten

Ykköspalkinto pääsi pahasti yllättämään helsinkiläisen elokuvaohjaajan Naima Mohamudin. Hän voitti marraskuussa Chicagon kansainvälisillä lastenelokuvafestivaaleilla parhaan tv-ohjelman palkinnon.

Mohamud lähti festivaaleilta kotiin jo perjantaina, kun voittajan nimi julkistettiin sunnuntaina.

Voittoisa elokuva Fatima kertoo tilanteesta, jossa lapsi pelkää vanhempiensa eroavan. Mohamud halusi tarkoituksella kertoa tarinan kantasuomalaisen ja maahanmuuttajataustaisen näkökulmista.

Elokuvan rakentaminen lähti siitä, että ohjaajan oma sisko erosi. Siskon pieni poika otti eron raskaasti.

– Katsoimme Pingviinien marssi -luontodokumenttia. Siinä äidit lähtevät ja isät jäävät munien kanssa. Poika oli käsittänyt tarinan väärin, että isät lähtevät ja äidit jäävät. Hän huokaisi syvään, että "tuttua elämää", Mohamud kertoo.

– Se tuntui tosi pahalta. Ajattelin, että haluan tehdä lastenelokuvan, jossa käsitellään avioeroja ja jossa päähenkilö ei välttämättä ole kantasuomalainen.

Inspiraatiota elokuvaan Mohamud haki ruotsalaisista lastenelokuvista, koska hän pitää niitä yleisesti ottaen suomalaisia parempina.

Elokuvakoulussa Lontoossa hänelle sanottiin, että ei kannata työskennellä lasten eikä eläinten kanssa, koska se on liian hankalaa. Fatimassa hän koki kuitenkin onnistuneensa hyvin lapsinäyttelijöiden kanssa, koska nämä olivat valmiiksi niin luontevia.

Kirja oli syy uravalintaan

Naima Mohamud on ollut kiinnostunut elokuvista pienestä pitäen. Hän opiskeli Lontoossa, vaikka kotona ei alun perin kannustettu alalle.

Kun hän kertoi veljelleen pyrkivänsä ohjaajaksi, tämä tokaisi:

– Katso itseäsi. Olet nainen, olet tummaihoinen, olet muslimi. Kuinka monta sellaista elokuvaohjaajaa tiedät?

– Sitten minusta tulee ensimmäinen, Naima Mohamud vastasi.

Sirpa Tabetin kirja Tähkäyö oli hänelle lopullinen syy pyrkiä ohjaajaksi. Edellisen kerran Mohamud haki elokuvaan tukea pari vuotta sitten, mutta ei saanut. Tähkäyö olisi rautakautiseen Suomeen sijoittuva seikkailuelokuva.

Mohamud on haaveillut elokuvasta jo kymmenen vuotta. Ehkä se vielä joku päivä toteutuu.

Fatima esitetään TV2-kanavalla huomenna itsenäisyyspäivänä kello 9.34.

Suosittelemme sinulle