Hyppää sisältöön

Poliisi: Kiakkovieraita organisoi anarkistihenkinen ryhmä – "Kysymyksessä oli rosvojoukko"

Ylikomisario Harri Nojonen Pirkanmaan poliisilaitokselta kertoo, että Kiakkovieras-tapahtumalle ei ilmoittautunut järjestäjää poliisin suuntaan.

Poliisin tiedotustilaisuus Tampereella 7. joulukuuta.
Ylikomisario Harri Nojonen Pirkanmaan poliisilaitokselta kertoo, että Kiakkovieras-tapahtumalle ei ilmoittautunut järjestäjää poliisin suuntaan.
Yle Uutiset

Poliisi valmistautui itsenäisyyspäivän juhlaan tekemällä syksyn aikana uhka-arvioita tilanteesta suojelupoliisin kanssa.

Ylikomisario Harri Nojonen Pirkanmaan poliisilaitokselta kertoi, että Kiakkovieras-tapahtumalle ei ilmoittautunut järjestäjää poliisin suuntaan.

– Ennakoitavissa oli, että poliisia vastustetaan mellakoinnilla, mutta ei odotettu, että kestää pitkään, Nojonen sanoi lauantaiaamuna järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

– Kiakkovieras-nimellä mainostettavaa tapahtumaa organisoi ryhmä anarkistihenkisiä aktivisteja sekä Tampereelta että Helsingistä, Nojonen kertoi.

Poliisi otti mellakoinnin yhteydessä kiinni yhteensä 28 henkilöä. Poliisin mukaan he ovat kotoisin eri puolelta Suomea.

"Kysymyksessä oli rosvojoukko"

Poliisipäällikkö Markku Luoman mukaan mellakoinnissa kyse oli häiriön aiheuttamisesta, ei sananvapaudesta.

– Kysymyshän ei ollut mielenosoituksesta, vaan kysymyksessä oli rosvojoukko, joka oli varta vasten kokoontunut tänne häiriköimään ja oli varustautunut väkivaltaan ja väkivallantekoa varten sopivilla varusteilla.

Nojonen kertoi, että itsenäisyyspäivän iltapäivänä noin puoli neljän aikaan Tammelan torille alkoi kerääntyä väkeä. Joukkoa tuli paikalle bussilla, kävellen ja muilla kulkuneuvoilla.

Noin parisataapäinen joukko lähti kohti Tampere-taloa.

– Oli ilmeistä, että yrittävät pyrkiä sinne päin, Nojonen sanoi.

Poliisin mukaan Tampere-talolla kävi heti selvästi, että mielenosoitukseen osallistuvien ilmeinen tarkoitus oli tunkeutua sisälle.

– Poliisi sai joukon hallintaan. Poliisit ottivat käyttöön patukat ja kaasun. Paikalla olivat joukkojenhallintaan erikoistuneet poliisit, Nojonen painotti.

Kun tilanne Tampere-talolla saatiin hallintaan, ihmisjoukko lähti kohti Tampereen keskustaa. Poliisin mukaan toiminta oli kuitenkin organisoitu Tampere-talolle, jonne mielenosoittajat pyrkivät uudelleen.

Suosittelemme sinulle