Hyppää sisältöön

Tutkija: Väkivaltaisuudet ovat tulossa mielenosoituksiin Suomessa

Demokratiatutkija, sosiologi Veikko Eranti sanoo, että Tampereen itsenäisyysjuhlien mellakoissa otteet menivät yli molemmin puolin. Poliisi käytti Erantin mukaan yllättävän kovia otteita ja mielenosoittajat vastasivat sen mukaisesti.

Kiakkovieraiden mielenosoituskulkue Tampereella 6. joulukuuta. Kuva: Mika Kylmäniemi / Lehtikuva

Eranti arveli Ylen tv-uutisten haastattelussa, että mielenosoittajat halusivat tuoda esiin vastakkainasettelua suomalaisen eliitin keskeisen kokoontumisen ja tavallisen katujen "lätkäkansan" välillä.

Kyse oli Erantin mukaan  vasemmistoanarkistisesta liikehdinnästä, jonka tavoitteena on hierarkioiden purkaminen ja esillä olivat teemat tuloeroja ja luokkaeroja vastaan.

Ilmapiiriä on kärjistänyt syksyn aikana käyty keskustelu hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen leikkauksista, sanoo Eranti.

Eranti huomauttaa, että koko osanottajajoukko ei ole ollut mukana mielenosoituksen hulinaan kääntyneessä puolessa. Hän sanoo kuitenkin, että mellakka saattaa olla merkki siitä, että väkivaltaisuudet ovat tulossa mukaan mielenosoituksiin Suomessakin.

Täydennys 9.12.: Veikko Eranti on Sitoutumattoman vasemmiston edustajistoryhmässä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa. Sitvas oli mukana bussimatkan järjestämisessä Helsingistä Tampereen kiakkovierasjuhliin. Eranti sanoo jättäytyneensä Sitvasin toiminnasta 2012. Eranti painottaa, että edustajistoryhmä on muusta yhdistyksestä erillinen toimija.

Suosittelemme sinulle