Hyppää sisältöön

Kajaanin valtuustossa mietitään palkkojen jäädyttämistä vuosiksi

Kajaanin kaupunginvaltuusto sorvaa ensi vuoden talousarviota osaksi laput silmillä, koska monet asiat ovat avoinna. Muun muassa valtionosuudet ja Talvivaaran tulevaisuus vaikuttavat talousarvion loppusummaan.

Kajaanin kaupungintalo vaakuna
Kuva: Yle
Arto Loukasmäki

Kajaanin kaupunginvaltuusto päättää maanantaina kaupungin ensi vuoden talousarviosta.

Keskustan Kajaanin valtuustoryhmä esittää julkishallinnon palkkojen jäädyttämistä nykyiselle tasolle. Keskustan mielestä jäädyttäminen on huonoista vaihtoehdoista paras, koska se ei heikennä palveluja. Se hillitsisi myös työttömyyttä ja levottomuutta.

Keskustan esittämä julkishallinnon palkkojen jäädyttäminen kestäisi neljästä viiteen vuotta. Valtuustoryhmän puheenjohtajan Markku Tolosen mukaan kyseessä on devalvaatio, joka avoimella sektorilla on jo tehty.

Kajaanin valtuustosalissa käydyissä puheenvuoroissa oltiin päivän aikana yhtä mieltä siitä, että talouden hallintaan pitää löytää ratkaisu. Päätöstä vaikeuttavia avoimia asioita on monia, kuten valtionosuudet ja Talvivaaran tulevaisuus.

– Pelko on siinä, paljonko talousarvio menee miinusmerkkiseksi, kun se on jo valmiiksi miinuksella, sanoo sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Pertti Varimo.

Kävelykatu jakaa mielipiteet

Puolueiden puheenvuoroissa kävi ilmi, että yksi maanantai-iltana väännettävistä asioista on Kauppakadun peruskorjaus. Kokoomus kannattaa peruskorjausta.

– Tämä on osa suurempaa kokonaisuutta, josta aikanaan hyväksyimme koko keskustan taajaman suunnitelman. Johdonmukaisesti lähdemme toteuttamaan sitä, sanoo kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Toivo Sistonen.

Yrittäjistä valtaosa on sitä vastaan ja katsovat, että heidän liiketoiminnan edellytykset turmellaan.

Markku Tolonen

Sosiaalidemokraatit ja keskusta eivät kannata Kauppakadun muuttamista kävelypainotteiseksi.

– Yrittäjistä valtaosa on sitä vastaan ja katsovat, että heidän liiketoiminnan edellytykset turmellaan. Tämä ei ole pelkästään Kauppakadun varren yrittäjien asia, vaan kaupunkilaisten ja siksi nämä asiat pitää selvittää, perustelee keskustan Tolonen.

– Tämä on investointikysymys, sillä jos Kauppakatu laitetaan kävelykaduksi, niin mihin autot? Kaksi tai kolme vuotta, niin sitten kaivetaan autoparkki sinne kauppakadun alle, spekuloi puolestaan sosiaalidemokraattien Varimo.

Suosittelemme sinulle