Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Espanjassa huutokaupataan autioitunut lentokenttä - lähtöhinta 100 miljoonaa euroa

Keski-Espanjaan rakennetulla lentokentällä on Euroopan pisin kiitotie. Puhjenneen kiinteistömarkkinakuplan jälkiseurauksista kärsivässä Espanjassa on Euroopan eniten kaupallisia lentokenttiä.

Matkustajia Ciudad Realin lentokentän terminaalissa.
Matkustajia Ciudad Realin lentokentän terminaalissa. Kuva: TVE
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Keski-Espanjassa sijaitseva autioitunut lentokenttä päätyi maanantaina huutokaupattavaksi. Miljardi euroa maksaneelle lentokentälle ei ole laskeutunut kaupallista lentoa kahteen vuoteen. Aavelentokentästä on tullut Espanjan kiinteistömarkkinakuplan symboli.

Ciudad Realissa sijaitseva kenttä on Espanjan ensimmäinen yksityinen lentokenttä. Ensimmäiset lennot kentältä lennettiin joulukuussa 2008, mutta matkustajaliikenne ei koskaan kasvanut tarpeeksi suureksi. Kenttää operoinut CR Aeropuertos hakeutui konkurssiin kesäkuussa 2012. Yhtiön velat olivat kasvaneet 300 miljoonaan euroon.

Konkurssipesän velkojat päättivät lopulta laittaa lentokentän huutokaupattavaksi. Lähtöhinnaksi määriteltiin 100 miljoonaa euroa ja päättymispäiväksi 27. päivä joulukuuta.

75 000 asukkaan Ciudad Real sijaitsee 200 kilometriä Madridista etelään. Kaupunki ei itsessään houkuttele montakaan vierailijaa. Kentän olikin enemmän tarkoitus palvella maan pääkaupunkia ja Andalusian rannikkoa. Kummallekin alueelle on rakennettu nopeat junayhteydet.

Ciudad Realin lentokenttä omaa Euroopan pisimmän kiitotien. 4 200 metriselle kiitotielle voisi laskeutua Airbus 380:llä, joka on maailman suurin matkustajalentokone.

Espanjan ylikuumentuneet kiinteistömarkkinat romahtivat vuonna 2008. Lukuisia jättimäisiä rakennusprojekteja jäi kesken tai ne autioituivat töiden valmistuttua. Espanjassa on Euroopan eniten kaupallisia lentokenttiä.

Eikä Ciudad Realin tilanne ole edes pahin. Välimeren rannikolla sijaitseva toinen yksityinen lentokenttä aukesi liikenteelle maaliskuussa 2011, mutta sille ei ole laskeutunut ainuttakaan konetta.

Suosittelemme