Hyppää sisältöön

Plastiikkakirurgi: Sadoilla suomalaisnaisilla voi olla vaaralliset rintaimplantit

Plastiikkakirurgiyhdistyksen puheenjohtaja kehottaa terveydestään huolestuneita naisia ottamaan yhteyttä heitä hoitaneeseen lääkäriin. Tähän mennessä PIP-implantteja on poistettu kymmeniltä ulkomailla vierailleilta terveysturisteilta.

Ranskan viranomaiset vetivät Poly Implant Prothese -yhtiön valmistamat implantit pois markkinoilta maaliskuussa 2010. Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA

Vaarallisia silikoni-implantteja on saatettu asentaa muutamalle sadalle suomalaiselle naiselle, arvioi Suomen Plastiikkakirurgiyhdistyksen puheenjohtaja Susanna Kauhanen.

Kiellettyjä, vaarallisiksi todettuja PIP-implantteja on laitettu Suomessa seitsemälle naiselle, joilta silikonit on sittemmin poistettu. Lisäksi on huomioitava ulkomaisilla plastiikkakirurgeilla käyneet potilaat.

– Voi olla kyse muutamasta sadasta. Tiedetään, että terveysturismi on aika laajaa. Suomeen on palannut potilaita, joiden toimenpide ei ole onnistunut ja joille on tullut komplikaatioita. Poistettuja implantteja on muutama kymmenen, sanoi Kauhanen Ylen aamu-tv:n haastattelussa keskiviikkona.

Terveydestään huolestuneita naisia Kauhanen kehottaa olemaan yhteydessä heitä hoitaneeseen lääkäriin. Tätä kautta selviää implanttien valmistaja ja muut tiedot.

Kauhasen mukaan PIP-kohu ei ole vaikuttanut rintaimplanttien suosioon. Tapauksen positiivisena puolena hän pitää sitä, että Euroopan komissio on teettänyt laajan selvityksen (siirryt toiseen palveluun) implanttien turvallisuudesta.

Vaaralliseksi todettuja implantteja valmistaneen PIP-tehtaan johtaja Jean-Claude Mas tuomittiin tiistaina Ranskassa neljäksi vuodeksi vankeuteen. Masin katsottiin salanneen silikonista valmistettujen rintaimplanttien terveysriskejä.

Kaikkiaan PIP-implantteja on asennettu 300 000 naiselle eri puolilla maailmaa. Implanteilla on suuri riski revetä, minkä vuoksi Ranskassa niiden poistoa suositellaan.

PIP-implanteissa on käytetty teollista silikonia, joka voi revetessään muun muassa aiheuttaa kovettumia, tulehduksia ja kipua kudoksissa. Teollisen silikonin käyttö rintaimplanteissa kiellettiin vuonna 2010.

Suosittelemme sinulle