Hyppää sisältöön

Pomo, älä pommita sähköpostilla - tuhoat ajatustyöläisen aivot

Kun työkännykkä piippailee jatkuvasti saapuvista viesteistä, voi olla vaikea pitää ajatukset poissa työnteosta. Asiantuntijan mukaan liika työsähköpostin lukeminen voi jopa olla aivotyöläiselle tuhoisaa.

Ammattiliitto Pron johtaja Tuovi Orpana ja tutkija Markus Neuvonen.
Nykytekniikan myötä työntekijät ovat tavoitettavissa kellon ympäri. Saksassa on jo herännyt työntekijöiden vastaliike, joka vaatii työnantajaa jättämään alaiset vapailla rauhaan. Johtaja Tuovi Orpana ammattiliitto Prosta ja tutkija Markus Neuvonen kertovat, vaivaavatko turhan innokkaat pomot suomalaisia työntekijöitä.

Nykytekniikan myötä työntekijät ovat tavoitettavissa kellon ympäri. Työpaikasta ja esimiehestä riippuen sähköpostia tai tekstiviestejä voi tulla kännykkään lomallakin.

Ammattiliitto Pron jäsentutkimuksessa on tullut ilmi, että keskimäärin jokainen työssäkäyvä ihminen tekee puoli tuntia päivässä palkatonta työtä vapaa-ajallaan.

Vielä hälyttävämpää Pron johtajan Tuovi Orpanan mielestä on se, että kyselyn mukaan jopa kolmannes Pron jäsenistöstä tekee palkatonta ylityötä kaksi ja puoli tuntia viikossa, ja kymmenys jäsenistöstä jopa 5–7 tuntia viikossa.

– Tämä on todellinen ongelma. Työyhteisössä tämä on pyritty kääntämään yksilöongelmaksi, mutta se ei ole yksilöongelma, Orpana painottaa.

Vapaa-ajalla tehtävä ns. harmaa työ on usein juuri työpuheluihin ja -sähköpostiin vastaamista, aineistoihin tutustumista sekä kokouksiin valmistautumista.

– Meillä on erittäin suuressa epäsuhdassa se, mitä yksilöltä odotetaan ja mitä resursseja annetaan, Orpana sanoo.

Työajatuksista ei päästä irti

Työajan ja vapaa-ajan raja on monella niin ihmisellä hämärtynyt, että työajatukset tulevat uniin. Tämän näkee kouluttaja ja tutkija Markus Neuvonen työssään.

Asiantuntijatyössä, jossa ihminen työskentelee aivoillaan, on tuhoisaa pingottaa itseään ja omaa ajatteluaan niin äärimmilleen.

Markus Neuvonen

– Ihmiset kärsivät siitä, etteivät he koskaan pääse irti töistä ja työhön liittyvistä ajatuksista, kuvailee Neuvonen.

Neuvonen muistuttaa, että kenelläkään ei ole velvollisuutta vastata työsähköpostiin vapaa-ajalla. Varsinkin juuri ennen nukkumaanmenoa luettu työsähköposti saattaa tuhota arvokkaan levon.

– Asiantuntijatyössä, jossa ihminen työskentelee aivoillaan, on tuhoisaa pingottaa itseään ja omaa ajatteluaan niin äärimmilleen.

Taustalla kilpailu työkavereiden kanssa

Pomon viestiin tai sähköpostiin voi olla vaikeaa olla vastaamatta. Moni ajattelee, että jos esimies kerran käyttää vapaa-aikaansa työasioiden hoitamiseen, edellytetään sitä myös alaiselta.

– Nyt, kun työpaikoista on pula ja kilpailu on kovaa, niin joku kuvittelee, että on tehokasta hoitaa työasioita myös vapaalla. Oikeasti se yksilöiden välinen kilpailu työpaikoilla vähentää tuottavuuttamme, sanoo Ammattiliitto Pron johtaja Tuovi Orpana.

Tämä on todellinen ongelma. Työyhteisössä tämä on pyritty kääntämään yksilöongelmaksi, mutta se ei ole yksilöongelma.

Tuovi Orpana

Hän toivoisi, että ajankäytössä palattaisiin takaisin 8/8/8-malliin, jossa vuorokaudesta tehdään työtä kahdeksan tuntia, nukutaan kahdeksan tuntia ja käytetään kahdeksan tuntia johonkin mielihyvää tuovaan tekemiseen.

– Tällöin olisimme paljon tuottavampia, Orpana uskoo.

Emme ole sopeutuneet informaatioähkyyn

Kehittyvä teknologia on muuttanut työn luonnetta merkittävästi viimeisten vuosikymmenien aikana. Tänä päivänä meitä pommitetaan informaatiolla, mutta emme ole sopeutuneet informaation määrään.

Työn muutos teollisen yhteiskunnan ajoista on tutkija Markus Neuvosen mukaan niin merkittävä, että meidän pitäisi nyt ajatella koko työn luonne uudelleen.

– Sen sijaan, että puhutaan vanhakantaisesta kolmijaosta, pitäisi itse asiassa mennä siihen, että ihmiset ovat innoissaan työstään. Työn lomaan pitäisi ripotella sitä leikkiä ja lepoa, Neuvonen sanoo.

Työyhteisöstä lähtevä ryhtiliike

Mitä sitten voi tehdä pomolle, joka ei ymmärrä eroa työajan ja vapaa-ajan välillä?

Ammattiliitto Pron johtaja Tuovi Orpana kehottaa keskustelemaan asiasta työpaikalla ja puhaltamaan työkavereiden kanssa yhteen hiileen.

– Työyhteisöstä on löydyttävä se ryhtiliike, että puhutaan asiat selväksi ja ei kilpailla keskenämme.

Kaikilla työpaikoilla ilmapiiri ei kuitenkaan ole tähän riittävän avoin. Silloin kannattaa kääntyä työterveyshuollon tai luottamusmiehen puoleen.

Suosittelemme sinulle