Hyppää sisältöön

Näyttävä balettiklassikko Joensuuhun

Joensuussa on mahdollisuus päästä katsomaan ainutlaatuista balettiklassikkoa. Helmikuun lopussa vierailee kaupungissa Karjalan Tasavallan valtiollisen Musiikkiteatterin esitys, Tšaikovskin Pähkinänsärkijä. Baletti esitetään Joensuu Areenalla, johon on varattu 2000 katsojapaikkaa.

Pähkinänsärkijä-balettiesitys.
Karjalan Tasavallan valtiollisen Musiikkiteatterin balettiesitys, Pähkinänsärkijä, on Tšaikovskin koko perheen baletti ja se on vuoden 1892 alkuperäisen Mariinski -teatterin esityksen uudelleensovitus. Kuva: Karjalan Tasavallan valtiollinen musiikkiteatteri
Pekka Sivukari

Joensuun Musiikkitalvea 2014 (siirryt toiseen palveluun)vietetään helmikuussa teemalla Sydän Karjalassa. Teeman merkeissä vierailee kaupungissa Karjalan Tasavallan valtiollisen Musiikkiteatterin esittämänä Tšaikovskin koko perheen balettiPähkinänsärkijä.

Petroskoilaisten esitys on vuoden 1892 alkuperäisen, Pietarilaisen, Mariinski -teatterin baletin uudelleensovitus. Vaikka esitys onkin uusi, pohjautuu niin dramaturgia, koreografia kuin puvustus vuoden 1892:n tyyliin. Samoin on lavastuksen kanssa.

Joensuussa ei järjestäjien mukaan ole aiemmin nähty yhtä mittavaa balettiesitystä. Balettiklassikkoa varten on varattu Joensuu Areena, johon on myytävänä 2000 katsojapaikkaa.

Noin kaksi tuntia kestävää esitystä tekee 30 tanssijaa, 45 muusikkoa ja joukkoa teknistä henkilökuntaa.

Pähkinänsärkijän ensiesitys oli 18. joulukuuta 1892 Pietarin Mariinski - teatterissa. Neuvostoliiton aikaan teatteri tunnettiin Kirovin ooppera ja baletti - nimellä.

Baletin tekijäkaartia:

Koreografia - Kirill Simonov (2009), L.I. Ivanovin koreografian (1892) pohjalta
Dramaturgia - Nikolai Alekseejev, E.T.A. Hoffmanin satuun ”Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas” perustuvan M.I. Petipan (1892) dramaturgian pohjalta
Lavastus - Andrei Voitenko (Pietari) M.I. Bocharovin ja K.M. Ivanovin (1892) luonnosten pohjalta
Puvustus - Irina Korovina (Pietari) I.A. Vsevolozhkin (1892) luonnosten pohjalta
Maskeeraus - Andrei Sevbo (Pietari)

Suosittelemme sinulle