Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

PS:n Immonen kaipaa etnistä rekisteriä Suomeen

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen haluaisi, että Suomessa väestöryhmät rekisteröitäisiin etnisen taustan mukaan. Immonen on jättänyt hallitukselle asiasta kirjallisen kysymyksen.

Olli Immonen eduskuntasalissa
Kansanedustaja Olli Immonen (ps.) Kuva: olliimmonen.net
Jyri Rantala
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansanedustaja Immosen mielestä rekisteröinti voitaisiin järjestää joka viides vuosi suoritettavalla väestönlaskennalla. Siinä tilastoitaisiin "eri etnisiin ryhmiin kuuluvien yksilöiden määrä."

Immonen tiedustelee keskiviikkona jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, aikooko hallitus ryhtyä toimiin väestön etnistä taustaa koskevien tietojen keräämiseksi. Kansanedustajalla itsellään on jo luokitteluehdotuskin valmiiina.

- Esimerkiksi "suomensuomalainen", "suomenruotsalainen", "saamelainen", "romani", "muu eurooppalainen", "afrikkalainen", "aasialainen", "monimuotoinen etninen tausta" ja "muu etninen tausta", Immonen ehdottaa.

Immosen mukaan luokittelua tarvittaisiin maahanmuuttajataustaisen väestön laskemiseksi. Nykyisin Tilastokeskus tilastoi asukkaita syntyperän mukaan, ja maahanmuuttajataustaiseksi kutsutaan henkilöä, jonka molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla.

- Maahanmuuttajataustaisen väestön faktuaalisen koon määrittely edellyttäisi, että Suomessa syntyneet ja oleskelevat kantaväestöön kuulumattomat henkilöt sekä heidän jälkikasvunsa laskettaisiin eri etniseen väestönosaan kuuluviksi, Immonen kirjoittaa.

Immonen perustelee ehdotustaan myös sillä, että se helpottaisi integraatioon liittyvää yhteiskunnallista keskustelua ja tieteellistä tutkimusta.

- Samaan etniseen ryhmään kuuluvat ihmiset ajattelevat ja käyttäytyvät samalla tavalla, Immonen arvioi.

Oululainen Immonen on ensimmäisen kauden kansanedustaja. Hän toimii myös kansallismielisen Suomen sisu -yhdistyksen puheenjohtajana.

Suosittelemme