Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ukrainan parlamentissa joukkotappelu - USA harkitsee pakotteita

Parlamentissa puhjennut tappelu ilmentää Ukrainan sisäistä tilaa. Mielenosoitukset Kiovan keskustassa jatkuvat. Yhdysvallat pohtii, asettaako se pakotteita Ukrainan johdolle, joka on käyttänyt väkivaltaa mielenosoittajia vastaan.

Mielenosoittajat rakensivat barrikadeja Kiovan keskustassa 11. joulukuuta 2013.
Mielenosoittajat rakensivat barrikadeja Kiovan keskustassa 11. joulukuuta 2013. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliittisten erimielisyyksien repimän Ukrainan parlamentti kokoontui eilen keskiviikkona puimaan maan tilannetta. Parlamentin istunto keskeytyi, kun salissa syntyi käsikähmä kymmenien kansanedustajien kesken.

Brittiläinen sanomalehti The Telegraph on julkaissut videon tapahtumista. Videolta nähdään, kun kymmeniä eri puolueiden kansanedustajia pyrkii yhtä aikaa puhujankorokkeelle. Osa edustajia alkaa painia keskenään ja heristää toisilleen nyrkkejä. Osaa työnnetään korokkeelle, toisia yritetään työntää alas.

Opposition johtoon kuuluva edustaja Vitali Klitshko, nyrkkeilyn raskaan mestari, ei osallistunut kahinointiin, vaan tyytyi katselemaan tapahtumia sivummalta.

USA harkitsee pakotteita

Yhdysvaltain ulkoministeriö pohtii parhaillaan, miten se suhtautuu Ukrainan johdon toimintaan. Ulkoministeri John Kerry on ilmaissut paheksuvansa Ukrainan johdon tapaa käyttää mellakkapoliiseja rauhallisia mielenosoittajia vastaan.

Ulkoministeriön tiedottaja kertoi keskiviikkona, että pakotteet Ukrainaa vastaan ovat harkinnassa, mutta hän ei halunnut selventää asian yksityiskohtia.

Ukraina vakuutti keskiviikkona, ettei väkivaltaisia otteita mielenosoittajia vastaan enää käytetä.

Mellakkapoliisit ja sisäministeriön joukot vetäytyivät keskiviikkona mielenosoitusten pääpaikalta, Itsenäisyyden aukiolta. Työmiehet purkivat mielenosoittajien rakentamia barrikadeja päästääkseen liikenteen kulkemaan. Mielenosoittajat alkoivat välittömästi rakentaa uusia katusulkuja. Ukrainan sisäministeriö varoittaa, että rakennelmat joudutaan ehkä purkamaan tänään torstainakin, kertoo uutistoimisto RIA-Novosti.

Suosittelemme sinulle