Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Fortum myy sähköverkot 2,55 miljardilla

Fortum myy sähkönsiirtoliiketoimintonsa. Kauppahinta on noin 2,55 miljardia euroa. Toiminnot ostaa Suomi Power Networks. Sähkönsiirto tuonut Fortumille noin viidenneksen liikevaihdosta ja liikevoitosta. Nyt yhtiö kuittaa kaupasta noin 1,9 miljardin euron myyntivoiton.

Energiayhtiö Fortum piti yhtiökokouksensa Helsingissä tiistaina 9. huhtikuuta 2013.
Energiayhtiö Fortum piti yhtiökokouksensa Helsingissä tiistaina 9. huhtikuuta 2013. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Jussi Salokorpi,
Tiina Länkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Energiayhtiö Fortum myy sähkönsiirtoliiketoimintonsa. Kauppahinta on noin 2,55 miljardia euroa. Fortumin sähkönsiirtoverkko on Suomen suurin 20 prosentin markkinaosuudella.

Kaupalla ei ole vaikutusta Fortumin sähkön vähittäismyynnin asiakkaisiin, vaan Fortum sanoo jatkossakin kehittävänsä sähkönmyyntibisnestään.

Ostajana olevan Suomi Power Networksin osakkaita ovat Keva ja Lähi-Tapiola sekä kansainväliset sijoittajat First State Investments ja Borealis Infrastructure Management Inc.. Kevan osuus Suomi Power Networksista on 12,5 prosenttia, Lähi-Tapiolan 7,5 prosenttia ja investointiyhtiöiden kummankin 40 prosenttia.

Leijonanosa sähkönsiirrosta on kaupassa siis matkalla ulkomaiseen omistukseen. Borealis Infrastructure on kanadalainen sijoitusyhtiö ja First State Investments australialainen sijoitusyhtiö.

Uusilla omistajilla on kokemusta sähkönjakelu- ja siirtoliiketoiminnasta Pohjois-Amerikassa ja Britanniassa, sähköverkkoliiketoiminnasta Euroopassa sekä Digitan ja Fingridin kautta infrastruktuurisijoituksista Suomessa.

Kauppa sinetöi vuoden kestäneen prosessin: Fortum ilmoitti tammikuussa harkitsevansa sähkönsiirtonsa myyntiä. Jatkossa Fortum keskittyy sähkön- ja lämmöntuotantoon ja myyntiin. Uuteen strategiaan irtoaa sähkönsiirron myynnistä noin 1,8–1,9 miljardin euron myyntivoitto.

Fortum valmistautuu myös Ruotsin ja Norjan sähkönsiirtoliiketoimintojen myyntiin. Lukujen valossa yhtiö on luopumassa merkittävästä bisneksestä – viime neljänneksen lopulta laskien sähkönsiirtoliiketoiminnan liikevaihto on ollut 1,1 miljardia euroa vuodessa. Sähkönsiirron osuus oli noin viideksen koko Fortumin liikevaihdosta ja samoin vertailukelpoisesta liikevoitosta.

Suomen valtio on Fortumin suurin omistaja. Poliittisesti Fortumin sähkönsiirron myyntipuheet ovat herättäneet suuria intohimoja. Myynti vaatii viranomaisten hyväksynnän.

320 sähkönsiirron työntekijää siirtyy Forumilta uuteen Suomi Power Networksiin vanhoina työntekijöinä.

Suosittelemme