Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Etelä-Afrikka pyytää anteeksi Mandelan muistotilaisuuden tulkkijupakkaa - tulkkausfirman omistajat kateissa

Hallitus myöntää, että viittomakielen tulkin valinnassa tehtiin virhe. Hallitus myös pyytää anteeksi kuuroilta, joiden mukaan mies ei viittonut mitään ymmärrettävää.

Katriina Töyrylä
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Afrikan hallitus myöntää, että Nelson Mandelan tiistaiseen muistotilaisuuteen palkatun viittomakielen tulkin valinnassa tehtiin virhe. Etelä-Afrikassa nousi kohu, kun maan viittomakieltä osaavien mukaan tulkki vain seisoi lavalla ja liikutti käsiään, mutta ei viittonut mitään ymmärrettävää.

Apulaisministeri Hendrietta Bogopane-Zulu pyytää tapahtunutta anteeksi kuuroilta.

Hän kertoo, että viranomaiset ovat yrittäneet jäljittää yhtiötä, jonka kautta tulkki palkattiin, mutta omistajat ovat kadoksissa. Ministerin mukaan he ovat käynnistäneet tutkimuksen siitä, miten tulkki läpäisi turvallisuustarkastuksen.

Tapaus on nostanut esiin huolen turvallisuudesta, sillä tilaisuudessa puhui monia maailman johtajia, muun muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Tulkki seisoi noin metrin päässä puhujista.

Mies itse sanoi johannesburgilaisen The Star -lehden haastattelussa, että hän sai tulkkauksen aikana skitsofreniakohtauksen, jossa näki harhanäkyjä, kuuli ääniä ja menetti keskittymiskykynsä.

Uutistoimisto AP:lle mies sano, että hän yritti olla joutumatta paniikkiin, koska ympärillä oli poliiseja. Mies kertoi, että hän on ollut aiemmin yli vuoden psykiatrisessa hoitolaitoksessa. Hän kertoi myös, että hänestä tulee toisinaan väkivaltainen kohtausten aikana.

Mies pahoittelee tapahtunutta.

Suosittelemme