Hyppää sisältöön

Kuningaskuluttaja: Samsungin "alkuperäisosa" paljastui piraatiksi

Puhelimen akku räjähti heti huollon jälkeen. Samsung ottaa asian vakavasti.

Kuvayhdistelmä räjähtäneestä käänykän akusta.
Porvoolaisen Kimmo Piilolan Samsung X-Cover –puhelimeen asennettu uusi akku räjähti asennuspäivän iltana. Kuva: Yle

Kuningaskuluttajan selvityksen mukaan Samsungin tuotteiden suuri eurooppalainen jakelija myy alkuperäisiltä näyttäviä vaarallisia piraattiakkuja. Asia paljastui, kun Kuningaskuluttaja ryhtyi selvittämään porvoolaisen miehen räjähtäneen kännykkäakun tapausta.

Porvoolaisen Kimmo Piilolan uusi Samsung X-Cover –puhelimeen asennettiin huollossa kesäkuun alussa uusi akku. Samana iltana akku räjähti: se alkoi paisua ja päästää kaasua. Akku pullahti ulos puhelimesta ja kuumeni niin, että se poltti puulattiaan hiiltyneen jäljen.

- Huone oli hetkessä täynnä savua. Olin onnekas, että puhelin sattui olemaan kädessä, eikä jossain valvomatta, Piilola kertoo. Tästä alkoi noin viiden kuukauden kiistely Piilolan ja Samsungin välillä.

Jälleenmyyjän mukaan puhelimeen oli asennettu alkuperäisosa.

Kuningaskuluttajan tiedustelujen jälkeen Samsung tutki Piilolan akun Koreassa ja totesi, että Piilolan akku oli väärennös, ”valtuuttamattoman tahon valmistama”.

Yhtiön selvityksen mukaan räjähtäneestä akusta puuttui kovakuoriselle litium-akulle tärkeät turvallisuuselementit: ylipaineventtiili ja suojapiiri.

Saksalaisen partnerin akku

Kuningaskuluttaja jäljitti räjähtäneen akun suomalaiseen maahantuojaan Sandcomiin, joka on ostanut akut suurelta saksalaiselta jakelijalta, Intepasilta.

Sandcomin toimitusjohtajan Ralf Rosenlewin mukaan kesän alussa myydyt, Intepasilta hankitut akut, olivat Samsungin alkuperäispakkauksessa.

- Olisi kovasti tavatonta, että Samsung toimittaisi itse tuotteistaan väärennettyjä malleja, Rosenlew sanoo.

Kuvayhdistelmä aidosta kännykän akusta ja väärennetystä akusta.
Aidossa akussa näkyy suojapiiri vasemman punaisen neliön kohdalla. Väärennetystä akusta se puuttuu ja myös oikenpuoleisen neliön kohdalla näkyvä toinen kytkentä on erilainen aitoon verrattuna. Kuva: Samsung

Saksalainen Intepas kommentoi Kuningaskuluttajalle olevan täysin mahdotonta, että kärähtänyt piraattiakku olisi heidän myymänsä. Yhtiö kieltäytyi haastatteluista tv-ohjelmaa varten, mutta toimitti sähköpostitse viisi valokuvaa akkumallista, jota yhtiö on myynyt muun muassa Suomeen.

Kuningaskuluttaja toimitti Intepasin lähettämät akkukuvat Samsungille kertomatta kuvien alkuperää. Samsungin mukaan myös Intepasin lähettämien kuvien akut ovat piraatteja.

Yhtiön mukaan ainakin tärkeä suojapiiri puuttuu Intepasin kuvien akuista. Ne ovat siis mahdollinen turvallisuusriski.

Sekä Intepas että Samsung vahvistivat Kuningaskuluttajalle että Intepas on Samsungin tuotteiden virallinen jakelija.  Samsung siis totesi virallisen partnerinsa myymät kännykkäakut väärennöksiksi.

Samsung ei halunnut vastata Kuningaskuluttajan tarkentaviin kysymyksiin, vaan antoi lausunnon:

"Samsung on ottanut asian vakavasti. Kannustamme asiakkaitamme käyttämään Samsungin virallisten tavarantoimittajien valmistamia akkuja, jotta mahdolliset turvallisuusongelmat vältetään. Jatkamme asian selvittämistä ja teemme kaiken mahdollisen tilanteen parantamiseksi."

Lisää asiasta torstai-illan Kuningaskuluttajassa TV1:ssä kello 20.00.

Kuningaskuluttaja / Janne Junttila

Suosittelemme sinulle