Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lapin taidepalkinto Helena Junttilalle ja Länsi-Pohjan jousikvartetille

Lapin taidetoimikunta palkitsee taidemaalari Helena Junttilan sekä Länsi-Pohjan jousikvartetin tunnustuksena Lapin taide-elämän hyväksi tehdystä merkittävästä työstä. Molemmat palkinnot ovat suuruudeltaan 5000 euroa ja ne maksetaan veikkausvoittovaroista.

Helena Junttila
Helena Junttila Kuva: Jyri Tynkkynen / Yle
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Helena Junttila on Sodankylässä työskentelevä, 15.2.1963 syntynyt kuvataiteilija. Taidetoimikunnan mukaan Junttila on yksi merkittävimmistä lappilaisista nykytaiteilijoistamme. Kansainvälistä huomiota saanut taidemaalari on tullut tunnetuksi tussipiirroksistaan ja maalauksistaan, joissa hän kuvaa ihmistä eläinten, kasvien, myyttisten hahmojen ja luonnonvoimien kanssa. Helena Junttilan teoksia on esitelty eri puolilla maailmaa, muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Islannissa, Saksassa, Espanjassa, Venäjällä, USA:ssa, Australiassa ja Japanissa.

Junttila on järjestänyt myös Sodankylän alueella ja muualla Lapissa useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä. Esimerkiksi Art Aska on ollut useana vuonna tehty kesänäyttely. Lisäksi hänen näyttelyitään ja taidelainaamotapahtumia on nähty Sodankylän elokuvajuhlilla. Junttila on ollut useissa luottamustehtävissä, kuten Lapin taiteilijaseurassa sekä Sodankylässä toimivassa kädentaito- ja kulttuuriseura Askare ry:ssä. Hän on myös ylläpitänyt lappilaisen kuvataiteen internet-sivustoa, joka erityisesti 1990-luvulla toimi keskeisenä Lapin kuvataiteen tiedonlähteenä. Taidepalkinto myönnetään Helena Junttilalle tunnustuksena lappilaisen taide-elämän edistämisestä sekä ansiokkaasta ja pitkäaikaisesta työstä taiteilijana.

Länsi-Pohjan jousikvartetti (Mikko Sorri, konserttimestari, Anna-Maija Ylisuvanto, toinen viulu, Karri Perälä, alttoviulu, Olli-Pekka Kajasviita, sello) on toimikunnan mukaan toiminut ansiokkaasti ja monipuolisesti jo kolme vuosikymmentä. Se perustettiin syksyllä 1983 Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan ja Tornion kuntien yhteisenä hankkeena. Kvartetin kotipaikkana on Kemin kaupunki ja se toimii edellä mainittujen viiden kunnan alueella. Yhtyeen perustamisen keskeisinä tavoitteina olivat jousisoitinten koulutuksen tehostaminen sekä kamarimusiikin edistäminen.

Toimikunnan mukaan jousikvartetin toiminta on merkittävää, se soittaa konserttikauden aikana noin neljäkymmentä omaa konserttia. Jousikvartetin konserttiyleisö on monipuolinen, kvartetti konsertoi niin päiväkodeissa, kouluissa kuin palvelukodeissakin. Näiden esiintymisten lisäksi Länsi-Pohjan jousikvartetilla on oma klassisen musiikin konserttisarja. Toimikunnan mukaan Länsi-Pohjan jousikvartetti toteuttaa toiminnallaan ansiokkaasti taiteen saavutettavuuden periaatteita tarjotessaan musiikillisia elämyksiä laajalle kuulijajoukolle Lapissa. Yhä kiristyvän kuntatalouden aikana on erittäin tärkeää tarjota ihmisille taidekokemuksia harmaan arjen keskelle. Taidepalkinto myönnetään Länsi-pohjan jousikvartetille tunnustuksena taide-elämän edistämisestä sekä ansiokkaasta ja peräänantamattomasta työstä taiteen hyväksi Lapissa.

Lapin taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää muun muassa alueensa taidepalkinnoista.

Suosittelemme sinulle