Hyppää sisältöön

Heikki Salo: Jokainen osaa tehdä laulun

Laululyriikkojen tekoa opettava laulaja ja lauluntekijä Heikki Salo on sitä mieltä, että lauluntekijöiden arvostusta pitäisi saada paremmaksi. Hän haluaisi opettaa kaikki suomalaiset tekemään lauluja.

Heikki "Hessu" Salo taitaa laulujen sanoittamisen.
Miljoonasateesta tuttu Heikki Salo luennoi säännöllisesti laulujen tekemisen saloista. Kuva: Arvo Vuorela / Yle
Sannimari Lehtilä,
Paula Collin

Laulaja ja lauluntekijä Heikki Salo kiertää ympäri Suomea pitämässä laululyriikan kursseja ja opettamassa ihmisiä tekemään lauluja.

- Kaikki osaa tehdä lauluja. Se on sama kuin piirtämisessä: suurin osa väittää, ettei osaa, mutta kaikki osaavat. Se pitäisi saada ihmisille selvitettyä. Ja jos haluaa tehdä  vielä vähän parempia lauluja, sitä voi opiskella ja oppia, Salo vakuuttaa.

Ihmiset elävät laulujen keskellä, mutta silti monet eivät tiedä mitään laulujen tekemisestä tai niiden rakenteesta.

- Mehän eletään laulujen keskellä pikkuvauvasta kuolemaan asti. Lauluilla meidät vastaanotetaan ja lauluille meidät hyvästellään. Siitä huolimatta tieto on hirveän vähäistä.

Kiinnostus laulujen tekemiseen on kasvanut ja kynnys madaltunut. Salo on tästä iloinen.

- Haluaisin opettaa kaikki suomalaiset tekemään lauluja.

Maanalaisen järven laulut kaikkien kuultaviin

Salon laululyriikan kurssit kulkevat nimellä Laulutekstien kahlekuninkaaksi. Salo selittää, että laulujen sanoitusten tekeminen ei ole pelkkää kirjoittamista vaan se on myös kahleista selviämistä ja niiden aukaisemista.

- Sen lisäksi, että kirjoitat hienoja ajatuksia ja hienoja sisältöjä, joudut tekemisiin teknisen kirjoittamisen kanssa. Joudut ihan oikeasti välillä laskemaan tavuja ja miettimään, että tällä rivillä saa olla 12 tavua ja seuraavalla 11.

Kyllä mun mielestä olisi ihan kiva, että tekijätkin mainittaisiin.

Heikki Salo

Salo uskoo, että ihmiset ovat pikku hiljaa alkaneet ymmärtää, että laululyriikka on oma kirjoittamisen lajinsa. Hän kuitenkin kaipaisi tekstien tekijöille enemmän arvostusta.

- Tuloksia ihmiset kuulevat koko ajan, mutta jos artisti esittää laulun radiossa, ei välttämättä sanota, kuka biisin on tehnyt. Ei oikeastaan ikinä. Kyllä mun mielestä olisi ihan kiva, että tekijätkin mainittaisiin.

Suomessa on paljon lauluntekijöitä ja Salon mukaan myös paljon hyviä lauluntekijöitä. Laulujen julki saaminen on vaikeaa.

- Kuulen tosi paljon hienoja biisejä, kun kuljen ympäri Suomea. Jos katselen suomalaista laulujen maailmaa, on tietysti niitä lauluja, jotka kuullaan radiossa ja sitten on olemassa sellainen hieno maanalainen järvi, jossa on tosi hienoja biisejä.

Tätä maanalaista järveä Salo yrittää saada myös muiden nähtäviin ja kuultaviin. Hän suunnittelee kesälle 2015 uusien laulujen festivaalia, jossa esitetään vain uusia lauluja.

Paras teksti vielä tekemättä

Salo itse tekee tällä hetkellä seuraavaa levyään, joka on tarkoitus julkaista ensi vuoden puolella. Lisäksi hän tekee muun muassa lastenlauluja. Salo sanoo, että pitkäaikaisena lauluntekijänä hän on oppinut nappaamaan aiheita ympäriltään.

Kaikessahan näkee lauluja, kun silmä tai korva siihen harjaantuu.

Heikki Salo

- Kaikessahan näkee lauluja, kun silmä tai korva siihen harjaantuu. Se on vähän samanlainen ammattisilmä, kuin jos olisin putkimies. Silloin katsoisin katonrajaan ja ihmettelisin, miksi putki on vedetty juuri noin. Se on tapa olla ja musta se on hienoa.

Paras teksti on vielä kuitenkin tekemättä.

- Mikä se elämä nyt sitten olisi, jos ajattelisi, että enää mä en keksi näin hyvää. Ei sillä tavalla voi elää. Se on vähän kuin menisi sieneen ja kaksi tuntia oltuaan ajattelisi, että en enää koskaan löydä yhtä komeaa sientä ja lähtisi kotiin. Eihän se niin mene. Sitä miettii aina vaan, että mennään tuohon seuraavaan metsikköön ja katsotaan mitä sieltä löytyy. Sitähän se elämä on.

Suosittelemme sinulle