Hyppää sisältöön

Nainen kärsii, kun mies ei halua seksiä

Samuli Valkaman uusi elokuva, Anna-Leena Härkösen kirjaan pohjautuva elokuva Ei kiitos kertoo yhtä aikaa kepeästi ja vakavasti pitkän parisuhteen ongelmista.

Kai Vaine, Anna-Leena Härkönen, Samuli Valkama ja Anu Sinisalo.
Kuva: Yle / Kati Teirikko
Kati Teirikko

Mitä tehdä, kun halut eivät kohtaa? Tätä vaikeaa teemaa lähestytään kepeällä otteella Samuli Valkaman uudessa elokuvassa_ Ei kiitos_.

Tällä kertaa parisuhteessa mies on se osapuoli, joka sanoo vaimolleen ei kiitos vaimon lähestymisyrityksistä huolimatta. Elokuvan päähenkilöt Heli ja Matti ovat olleet naimisissa pitkään. Heli on rakastunut aviomieheensä, mutta miehen ei tee juuri koskaan mieli seksiä. Hän haluaa mieluummin katsella televisiota, pelata pleikkaria tai katsoa YouTubesta hassuja eläinvideoita.

Lopulta käy niin, että saksanopettajana työskentelevä Heli ryhtyy kiihkeään seksisuhteeseen reilusti nuoremman oppilaansa, alle kolmekymppisen Jarnon kanssa.

"Muutama veto. Sitä ei lasketa. Saadakseni lisäaikaa avioliitolleni minun on pakko pettää", Heli pohtii tarinan alussa.

"Olet liian yhdyntäkeskeinen"

Elokuva pohjautuu kirjalija Anna-Leena Härkösen vuonna 2008 ilmestyneeseen samannimiseen romaaniin.

- Nykyään miehen haluttomuudesta puhutaan entistä enemmän. Naiset kyselevät, mikä vika minussa on kun en kelpaa,Härkönen pohtii.

Matti olisi tyytyväinen siihen, että katseltaisiin vierekkäin telkkaria, mutta Heli kaipaa enemmän

Anna-Leena Härkönen

- Elokuvan Matti sanoo vaimolleen, että sinä olet liian yhdyntäkeskeinen. Matti olisi tyytyväinen siihen, että katseltaisiin vierekkäin telkkaria, mutta Heli kaipaa enemmän. Hän ei vielä haluaisi alkaa mummoksi, kirjailija kertoo päähenkiliöistään.

Seksin puute on elokuvan pariskunnan ongelmista vain jäävuoren huippu, pääroolissa Heli-vaimona nähtävä näyttelijä Anu Sinisalo muistuttaa.

- Seksuaalisuus on vain yritys lähentyä tai kokea edes jonkinlaista yhteyttä. Nämä ovat tuttuja asioita kaikille, jotka ovat olleet pitkissä parisuhteissa. Varmasti tunnistaa sen, että välillä on sellaisia aikoja, kun toinen on täysin poissa. Voit olla fyysisesti samassa tilassa mutta henkisesti poissa, Sinisalo pohtii.

Vakavasta aiheesta komedian keinoin

Ville Virtasen esittämä aviomies Matti on melankolinen hahmo, joka keskittää vähäisen energiansa esimerkiksi nettimaailmassa oleiluun.

Ohjaaja Samuli Valkama sanoo, että elokuvassa haluttomuus on vain kulminaatiopiste pitkän avioliiton ongelmille.

- Heillä on puhumattomuuden ja kohtaamattomuuden ongelma. Vaikka elokuvassa on oikeita ja tunnistettavia ongelmia, se on kuitenkin kepeä ja helposti lähestyttävä, ohjaaja toteaa.

- Draamakomedia on sitä, jota haluan tehdä. Ja parisuhde on aiheena sellainen, josta voi ammentaa vaikka loputtomasti.

Suosittelemme sinulle