Hyppää sisältöön

Venäjä sijoitti ballistisia ohjuksia EU-rajalleen - EU harkitsee vastatoimia

Venäjä vastaa Yhdysvaltain ohjuspuolustushankkeeseen sijoittamalla Kaliningradiin, Puolan rajalle, Iskander-ohjuksia. EU:n itäiset jäsenmaat ovat huolissaan ja pohtivat vastatoimia.

Iskander ohjuslaukaisualusta ennen sotilasparaatia lähellä Moskovaa 20. huhtikuuta 2010. Kuva: Alexander Nemenov / AFP / Lehtikuva

Venäjä on sijoittanut ballistisia Iskander-ohjuksia Kaliningradiin, kertoo saksalainen Bild-lehti. Iskander-ohjukset ovat lyhyen kantaman taktisia ohjuksia, joihin voidaan sijoittaa myös ydinkärki.

Bild-lehti kertoo saaneensa tietonsa satelliittikuvista. Lehden uutisen tultua julki Venäjän puolustusministeriö vahvisti sijoittaneensa Läntisen sotilaspiirinsä Iskandereillä aseistettuja ohjus- ja tykistöpataljoonia Kaliningradiin.

Ministeriö painottaa, ettei asejärjestelmien siirto riko Venäjän hyväksymiä kansainvälisiä sopimuksia.

Ohjusten siirtäminen Venäjän Puolan-vastaiselle rajalle on vastaveto Yhdysvaltain valmistelemalle ohjuspuolustusjärjestelmälle. Venäjä pelkää, että järjestelmä voi tehdä sen omasta ohjuspuolustuksesta hyödyttömän. Yhdysvallat on painottanut, että ohjuspuolustus on suunnattu Irania ja muita "roistovaltioita" vastaan.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Venäjä halusi vastata Yhdysvaltain ja Naton toimiin juuri nyt, sillä lokakuussa tuli tietoon, että ohjuspuolustusjärjestelmän rakentaminen edistyy Romaniassa nopeasti.

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoitti jo vuonna 2006, että Kaliningradiin sijoitetaan ohjuksia, jos Nato ei kuuntele Venäjän toiveita koskien ohjuspuolustusjärjestelmää. Uusi varoitus Kremlistä tuli vuonna 2011.

EU:n itäisen jäsenmaat, varsinkin Puola ja Liettua, ovat ohjuksista huolissaan. Ne vaativat EU:n ja Naton käsittelevän asiaa ja päättävän ehkä myös vastatoimista.

Kaliningradiin sijoitetut Iskander-M-ohjukset luokitellaan lyhyen kantaman ohjuksiksi. Niiden kantama on noin 400 kilometriä. Iskander voi viedä maaliin 480 kilon painoisen räjähdelastin ja uutistoimistojen mukaan siihen voidaan sijoittaa myös ydinkärki.

Tiedustelutietojen mukaan Iskander-ohjuksia käytettiin Venäjän ja Georgian välisessä sodassa vuonna 2008, jolloin ne oli varustettu tavanomaisilla räjähde- ja rypälepommitaistelukärjillä.

Suosittelemme sinulle