Hyppää sisältöön

Ilomantsin Patvinsuo kirvoitti loistotarinoita

Itä-Suomen kansallispuistoihin liittyvä kirjoituskilpailu on ratkennut. Kaikki kolme ensimmäistä sijaa valloittanutta kirjoitusta käsittelivät Ilomantsin Patvinsuota.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Tarja Laitinen

Voiton korjasi ilomantsilainen Jouni Peltola, joka kertoo Patvinsuolla ennen kansallispuiston perustamista pidetyistä sotaharjoituksista.

Toisen palkinnon sai espoolainen Laila Escartín-Sorjonen Patvinsuon pitkoksilla seikkailevan Pietro-pojan kokemuksista. Kolmanneksi tuli Anneli Tempakka Espoosta - hän kuvaa kirjoituksessaan kansallispuiston kauneutta ja haikeaa surua.

Helmi-syyskuun välillä järjestettyyn Terve metsä, terve vuori! -kilpailuun tuli yli seitsemänkymmentä kirjoitusta aina Saksaa ja Alankomaita myöten.

Kertomukset muodostavat myös monipuolisen ja rikkaan tutkimusaineiston.

Kirsi Laurén

Monissa kirjoituksissa eli vahvana luonnon lumo - luontokokemuksiin oman lisävärinsä toivat myös kirjoittajien oman elämän senhetkiset ilot ja surut.

- Kirjoitetut kertomukset muodostavat myös monipuolisen ja rikkaan tutkimusaineiston, kertoo Itä-Suomen yliopiston perinteentutkija Kirsi Laurén.

- Valtavan hienoa, että niin monet ihmiset halusivat jakaa kansallispuistokokemuksensa kirjoitustensa kautta, iloitsee Metsähallituksen suojelubiologi Maarit Similä.

Kirjoituskilpailun järjestivät  Metsähallituksen luontopalvelut, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Joensuun perinnearkisto ja Itä-Suomen yliopiston LYY (luonnonvarat, ympäristö ja yhteiskunta) - instituutti.

Palkintoraatiin kuuluivat kirjailijat Simo Hämäläinen, Matti Kettunen, Marja-Leena Tiainen ja Eeva Tikka sekä kansallispuistokummi Saimi Hoyer.

Suosittelemme sinulle