Voiton korjasi ilomantsilainen Jouni Peltola, joka kertoo Patvinsuolla ennen kansallispuiston perustamista pidetyistä sotaharjoituksista.
Toisen palkinnon sai espoolainen Laila Escartín-Sorjonen Patvinsuon pitkoksilla seikkailevan Pietro-pojan kokemuksista. Kolmanneksi tuli Anneli Tempakka Espoosta - hän kuvaa kirjoituksessaan kansallispuiston kauneutta ja haikeaa surua.
Helmi-syyskuun välillä järjestettyyn Terve metsä, terve vuori! -kilpailuun tuli yli seitsemänkymmentä kirjoitusta aina Saksaa ja Alankomaita myöten.
Kertomukset muodostavat myös monipuolisen ja rikkaan tutkimusaineiston.
Kirsi Laurén
Monissa kirjoituksissa eli vahvana luonnon lumo - luontokokemuksiin oman lisävärinsä toivat myös kirjoittajien oman elämän senhetkiset ilot ja surut.
- Kirjoitetut kertomukset muodostavat myös monipuolisen ja rikkaan tutkimusaineiston, kertoo Itä-Suomen yliopiston perinteentutkija Kirsi Laurén.
- Valtavan hienoa, että niin monet ihmiset halusivat jakaa kansallispuistokokemuksensa kirjoitustensa kautta, iloitsee Metsähallituksen suojelubiologi Maarit Similä.
Kirjoituskilpailun järjestivät Metsähallituksen luontopalvelut, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Joensuun perinnearkisto ja Itä-Suomen yliopiston LYY (luonnonvarat, ympäristö ja yhteiskunta) - instituutti.
Palkintoraatiin kuuluivat kirjailijat Simo Hämäläinen, Matti Kettunen, Marja-Leena Tiainen ja Eeva Tikka sekä kansallispuistokummi Saimi Hoyer.