Hyppää sisältöön

Venäjän ja Ukrainan suhteet tiukentuvat - presidentit sopivat miljardi-investoinneista

Vladimir Putin lupasi Ukrainan valtiolle rahaa 11 miljardia euroa, samalla Ukrainan ostaman kaasun hinta laskee. Sotilaallistakin yhteistyötä valmistellaan.

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh ja Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoittivat maiden välisen yhteistyösopimuksen Moskovassa 17. joulukuuta.
Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh (vas.) ja Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoittivat maiden välisen yhteistyösopimuksen Moskovassa 17. joulukuuta. Kuva: Juri Kochetkov / EPA
Yrjö Kokkonen

Venäjän ja Ukrainan presidentit ovat solmineet useita yhteistyösopimuksia maiden välillä. Sopimukset koskevat niin kauppaa kuin sotilasyhteistyötäkin.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lupasi talousvaikeuksissa olevalle Ukrainalle laajaa apua. Putin lupasi kollegalleen Viktor Janukovitshille, että Venäjä ostaa noin 11 miljardin euron arvosta Ukrainan valtion joukkovelkakirjoja.

Presidentit solmivat myös suuren energiasopimuksen, jonka myötä Ukrainan Venäjältä ostaman maakaasun hinta laskee kolmanneksella nykyisestä. Venäjän valtiollinen energiayhtiö Gazprom myy jatkossa maakaasua hintaan 268 dollaria tuhannelta kuutiometriltä. Nykyinen hinta on noin 400 dollaria.

Johtajat sopivat myös mm. sovittelumenettelystä kauppaa koskevissa riitatapauksissa, Neuvostoliiton aikaisen kuljetuslentokoneen uudenaikaistamisesta, teollisesta yhteistyöstä sekä sillan rakentamisesta yli Kertshinsalmen, joka erottaa Krimin niemimaan Venäjän mannermaasta itäänpäin.

Presidenttien mukaan Moskovan Kremlissä käydyissä neuvotteluissa ei käsitelty Venäjän toivetta, että Ukraina liittyisi Venäjän, Valko-Venäjän ja  Kazakstanin muodostamaan tulliliittoon.

Putin kertoi, että Venäjä on valmis lähentämään maiden sotilaallista yhteistyötä siten, että Venäjän asevoimat hyödyntäisi enemmän Ukrainan puolustuskapasiteettia. Tämä tarkoittaisi mm. varusteiden korjauksia. Maiden puolustusministerit ovat jo valmistelleet asiasta esityksen.

Putin muistutti, että Venäjä on Ukrainan tärkein ulkomaankauppakumppani. Ukrainan ulkomaankaupasta 30 prosenttia käydään Venäjän kanssa. Samaan aikaan Ukraina on vasta Venäjän kuudenneksi tärkein kauppakumppani.

Suosittelemme sinulle