Hyppää sisältöön

Nauraminen on terveellistä muttei vaaratonta

Nauru pidentää ikää, sanotaan, ja pitkälti tämä pitääkin paikkansa. Tuoreen brittitutkimuksen mukaan joissain tapauksissa nauru voi kuitenkin olla haitaksikin.

Yle Uutiset,
Anna-Maria Talvio

Hieman leikkimielisessä tutkimuksessaan brittitutkijat kahlasivat läpi suuren määrän naurua ja naurun terveysvaikutuksia käsitteleviä tutkimuksia ja havaitsivat naurun vaikutukset pääasiassa positiivisiksi.

Tutkimusten mukaan nauru vähentää vihaisuutta, ahdistusta, stressiä ja masennusta. Nauraminen voi myös nostaa kipukynnystä, parantaa keuhkotoimintaa, pienentää sydänkohtauksen vaaraa ja laskea veren glukoositasoja.

Naurun synkempi puoli on sen haittavaikutukset kuten astmakohtaukset, huimaus, pääkivut, leukojen sijoiltaan meno, virtsankarkailu sekä kaatuilu, vatsatyrän ulostyöntyminen ja pahimmassa tapauksessa sydämen ja henkitorven repeäminen.

Nauru voi olla myös pakonomaista ja johtua aivokasvaimesta, epilepsiasta, aivohalvauksesta, MS-taudista, Angelmanin oireyhtymästä tai ALS-taudin kaltaisista vakavista sairauksista.

Yhteenvetona tutkijat toteavat nauramisen olevan voittopuoleisesti hyväksi, sillä sen haitat näkyvät lähinnä liikaa nauravilla riskipotilailla, joiden oireet laukaisisi todennäköisesti muutkin voimakkaat tunnetilat ja fyysinen ponnistelu.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalin (siirryt toiseen palveluun) joulunumerossa, johon kootaan huumorilla ja puolivakavissaan tehtyjä tutkimuksia.

Uutispalvelu Duodecim

Suosittelemme sinulle