Hyppää sisältöön

Venäjän armahdus voikin koskea myös Greenpeace-aktivisteja

Parlamentin alahuone duuma muutti aamulla lakiesitystä niin, että armahdus voi koskea myös pienistä ja keskisuurista rikoksista epäiltyjä, ei ainoastaan tuomion jo saaneita.

Venäjän parlamentin alahuone duuma on muuttanut armahduslakia niin, että se voi koskea myös huliganismista syytettyjä 30 Greenpeacen aktivistia.

Lakitekstiä muutettiin viime hetkillä niin, että sen piiriin voivat päästä myös pienistä tai keskisuurista rikoksesta epäillyt ja syytetyt eivätkä ainoastaan tuomion jo saaneet, kertoo Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Marja Manninen.

Mannisen haastattelema ympäristöjärjestö Greenpeacen lakimies Mihail Kreindlin pitää selvänä, että lain perusteella voidaan armahtaa myös huliganismista syytetyt Greenpeacen aktivistit, joiden joukossa on  suomalainen Sini Saarela.

Duuma hyväksyi lakiesityksen keskiviikkona toisessa käsittelyssä. Lopullinen äänestys laista on iltapäivällä. Laki on yleinen armahduslaki, jolla armahdetaan pienistä ja keskisuurista rikoksista epäiltyjä, syytettyjä tai vangittuja, mutta erityisesti alaikäisinä tuomittuja, pienten lasten äitejä, raskaana olevia naisia ja eläkeläisiä.

Armahdus voi koskea myös mielenosoittajia, jotka ovat istuneet jo runsaan vuoden tutkintavankeudessa epäiltyinä Moskovan runsaan vuoden takaisista väkivaltaisista mielenosoituksista. Myös punk-feministiryhmä Pussy Riotin vangitut jäsenet voivat päästä vapaiksi.

Armahdusten aikataulusta ei toistaiseksi ole tietoa. Laki tulee kuitenkin voimaan jo ylihuomenna.  Itse vapautus on kiinni siitä, miten nopeasti tutkintakomitea keskeyttää tutkinnan, Manninen kertoo. Lakia voidaan alkaa soveltaa heti, mutta se voi viedä myös useita kuukausia.

Toisen yhä vankilassa olevan Pussy Riotin jäsenen aviomies sanoo uutistoimisto AP:lle odottavansa, että hänen vaimonsa vapautettaisiin heti, kun laki on hyväksytty ja julkaistu.

Armahduslailla juhlitaan Venäjän 20 vuotista perustuslakia. Mannisen mukaan kyseessä on myös selvästikin tietynlainen presidentti Vladimir Putinin PR-temppu.

Armahdettavien määrästä ei toistaiseksi ole tietoa, mutta Venäjällä puhutaan jopa 50 000 ihmisen vapauttamisesta, Manninen kertoo.

Suosittelemme sinulle