Hyppää sisältöön

Juttelevat tuolit virkistävät työympäristöä: "Mur on kärttyisä ja Mus hupsu" - video

Digitaalitekniikka mahdollistaa uusia innovaatioita myös työympäristöjen virkistämiseen.  Esimerkiksi keskustelevat ja interaktiiviset MurMur-tuolit ovat Tampereen Yliopiston pelitutkijoiden ja Tekesin yhteistyön tulosta.

Murmur-tuolit
Katso videolta, miten Murmur-tuolit ääntelevät.
Anne Savin,
Kirsi Matson-Mäkelä

1950-luvulta periytyvät työympäristöt kaipaavat uudistusta, johon pienentynyt ja entistä halvempi tekniikka antaa mahdollisuuden. Haasteeseen on tartuttu muun muassa Tampereen yliopistossa, jossa on kehitetty leikkisien huonekalujen perhe Murmur.

– Tämän toisen nimi on Mur. Tämä on tällainen kärttyisä. Toinen on Mus, ja tämä on enemmänkin hupsu, pelitutkija Timo Nummenmaa esittelee tuoleja.

Leikki on tärkeää aikuistenkin ympäristöissä

MurMur-perhe on syntynyt osana Tekesin rahoittamaa tutkimusprojektia. Leikin kokemuksista kiinnostuneet pelitutkijat uskovat, että digitaalisen ja materiaalisen maailman yhdistäminen voisi tuoda leikkisyyttä myös työympäristöihin.

– Luova työ vaatii vähän erilaisia ärsykkeitä. Että on dynaamisempaa ympäristöä ja sitten toisaalta myöskin leikin elementit lisäävät hyvinvointia työpaikalla, pelitutkija Annakaisa Kultima sanoo.

Digitaalisuus leviää vauhdilla

MurMur-tuolien perhe kasvaa tulevaisuudessa uusilla jäsenillä ja vanhatkin saattavat oppia uusia kujeita. Puhuva tuoli ei itsessään ole uutta auringon alla, mutta tekniikan jatkuva kehitys levittää nyt digitaalisuutta ympärilleen pikavauhtia.

–  Kun elektroniikka on pienentynyt, niin sitä pystyy laittamaan kaikennäköisiin tuotteisiin sisään.

Myös tuotteiden helppoon käyttöön on kiinnitettävä huomiota, Timo Nummenmaa muistuttaa.

–  On hyviä oppaita siitä, kuinka tällaisia elektroniikka-asioita tehdään, jotta siitä tulee helposti lähestyttävää.

Tutkijat toivovat viihtyisämpiä työpaikkoja

Kun tekniikka kerran on tullakseen, pelitutkijat näkisivät jo mieluusti muutoksien yltävän työympäristöihinkin.

– Aika on hyvä tällaisten ja muidenkin vastaavien tuotteiden kehittämiselle. Me kaipaamme vähän vaihtelua ja uudistamista työpaikoille.

– Jos jostain 50-luvulta asti on näyttänyt samalta ja me olemme keskittyneet niiden digitaalisten ympäristöjen kehittämiseen, niin ehkä nyt olisi taas tämän fyysisen ympäristön kehittämisen aika, Annakaisa Kultima pohtii.

Suosittelemme sinulle