Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Vuolenkosken kylässä yksineläjiä muistetaan lasten koristelemilla joulupusseilla

Kyläyhdistyksen kehittämä jouluperinne sai alkunsa jo 30 vuotta sitten. Ylimääräisiä pusseja on jaettu tervetuliaislahjana myös uusille asukkaille. Joulupussien toimittaja on monelle ikäihmiselle mieluisa jouluvieras.

Sirkka Lehtinen on saanut lasten koristeleman joulupussin.
Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Katariina Luoma
Avaa Yle-sovelluksessa

Iitissä Vuolenkosken kylän lapset askartelevat kohvalla tohinalla joulupusseja. Herkkuja ja kynttilöitä sisältävä joulutervehdys jaetaan kaikille 60 vuotta täyttäneille yksineläjille.

Vuolenkosken yläyhdistyksen puheenjohtaja jatkaa joulupussiperinnettä jo kolmannessa polvessa.

- Olin pikkupojasta asti mukana jakamassa niitä - ensin isän mukana ja sitten 15-vuotiaana ajelin reppuselässä mopolla niitä jakamassa. Palaute oli ihan positiivista, muistelee Eero Paronen.

Joulupussien toimittaja on monelle ikäihmiselle mieluisa jouluvieras, ja Paronen muisteleekin nauttineensa päivän aikana useammat kakkukahvit.

"Parempaa ku matikka"

Alakoululaiset koristelevat herkkupussit jouluaiheisilla kuvilla. Jokaiseen pussiin tulee myös tekijän signeeraus.

On kiva tehdä näitä, kun tietää että ihmiset saa iloa tästä.

Robeley Salminen

Robeley Salminen koristelee joulupusseja jo neljättä kertaa. Viime vuonna hän kävi äitinsä kanssa myös jakamassa pusseja.

- Mä oon tullu tänne kouluun kolme vuotta sitten, ja on kiva tehdä näitä, kun tietää että ihmiset saa iloa tästä.

Tyttöjen ja poikien värikkäissä piirustuksissa vilisee joulukuusia, tonttuja, enkeleitä ja lumiukkoja. Piirustuksia taiteilevat kaikki alakoulun luokat.

- Kyllähän tää menee, on tää parempaa ku matikka, miettii Jussi Virtanen.

Hän uskoo, että piparkakut ja kynttilät ovat vanhemmalle väelle mieluisia lahjoja. Omasta joulupussistaan Jussi toivoisi löytävänsä pelejä.

- Jos mä saisin päättää, sinne tulisi suklaarasia ja kortti, jossa lukis hyvää joulua, keksii puolestaan koulukaveri Jenna Kakko.

"Pusseista on ollut kovasti iloa!"

Vuolenkosken kylässä asuva Sirkka Lehtinen on säilyttänyt joulupusseja jo 15 vuoden ajalta:

Suurin osa mummoista ei kuulu karppaajien koulukuntaan, joten leipä on monen suosikki.

Sirkka Lehtinen

- Pusseista on kovasti iloa ollu, kun se on sellasta vahvaa paperia ja niillä on monenmoista hyötykäyttöä, kehuu Lehtinen ja esittelee pussivarantojaan.

Hänen mieltään ovat lämmittäneet myös lasten nimikirjoitukset, joiden perusteella tietää, kuka kylän lapsista pussin on askarrellut. Pienessä kylässä lähes kaikki tuntevat toisensa.

Sirkka Lehtinen on tykästynyt myös joulupussien sisältöön.

- Minun suosikkini on leivät - meikäläinen ei paljon karkeista välitä tuon taivaallista. Suurin osa mummoista ei kuulu karppaajien koulukuntaan, joten leipä on monen suosikki, Lehtinen nauraa.

Suosittelemme