Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Levin hissikiista repii Kittilän päättäjiä

Kiista Levin hissiyhtiön toimitusjohtajan potkuista repii Kittilän kuntapäättäjiä. Kunnan virkamiesjohto ja luottamusmiespäättäjät ovat ajautuneet asiassa eri laduille. Maanantaina kunnanvaltuusto ja kunnanhallitus kävelivät kunnanjohtajan ja hallintojohtajan yli kiistassa. Hallintojohtaja syyttää kunnanhallitusta lainvastaisista päätöksistä. Kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan valtuusto ja kunnanhallitus olivat yksimielisiä ja virkamiesten on noudatettava niiden tahtoa.

Gondolihissit Levillä
Lauantain 23.11. Eurooppa-Cup –kisoissa Levi näytti aivan parasta ilmettään. Kuva: Jukka Brusila
Tapani Leisti
Avaa Yle-sovelluksessa

Kittilän kunnan yli puoliksi omistaman Levin hissiyhtiön Levi Ski Resort Oy:n hallitus antoi taannoin salaa potkut toimitusjohtaja Jouni Palosaarelle. Palosaari on Levin maailmanmaineeseen nousseen laskettelutoiminnan ja rinnebisneksen luoja ja potkuista on noussut Kittilässä iso kohu ja kuntapäättäjiä ravisteleva kiista.

Hissiyhtiön toista suuromistajaa ammattiyhdistysliikkeen omistamaa Levin matkailukeskus Oy:tä edustava Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne kertoi eilen Yle Lapille, että toimitusjohtajan potkut ja siirto projektitehtäviin johtuivat luottamuspulasta uusien hissien hankinnassa.

Nuo toimitusjohtajan potkut poikivat ay-liikettä edustavan omistajatahon ja Kittilän kunnanjohtajan Anna Mäkelän kuntaomistajan puolesta yhdessä tekemään tutkintapyynnön poliisille siitä mitä hissihankkeessa oli tapahtunut.

Virkamiesjohto ja ay-liike vs. luottamuspäättäjät

Virkamiesjohdon ja ay-liikkeen tutkintapyyntö nostivat Kittilän luottamusmiespäättäjissä vastarinnan, joka huipentui siihen, että Kittilän kunnanhallitus päätti toissapäivänä perua tutkintapyynnön ja kunta vaatii hissiyhtiötä ottamaan Palosaaren takaisin toimitusjohtajaksi.

Kunnanjohtaja Mäkelä oli kokouksessa esteellinen ja häntä tuurasi Kittilän kunnan hallintojohtaja Esa Mäkinen, joka kirjallisessa eriävässä mielipiteessä ilmoitti, että päätös tutkintapyynnön perumisesta syntyi kuntalain vastaisesti ja että tutkintapyyntö hissiyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren menettelystä on yhtiön ja omistajien velvollisuus.

Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajan Timo Kurulan mukaan sekä kunnanhallitus että valtuusto ovat yksimielisiä siitä, että tutkintapyyntö on tarpeeton ja Palosaari on otettava takaisin toimitusjohtajaksi.

– Kunnan luottamuselimet olivat yksimielisiä, tämä sitoo tietysti kuntaa, ja sitoo kunnan viranhaltijoita ja siinä kunnan viranhaltijoitten osalla niin tietysti esittelijän oikeus on juuri tällainen niin kuin Mäkinen on sinne sen eriävän mielipiteensä kirjannut, että ei siitä mitään sen kummempaa sanottavaa ole, se on ihan normaali menettely, sanoo Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula.

Suosittelemme sinulle