Hyppää sisältöön

Lintuneva säästyy turpeennostolta

Aluehallintovirasto on hylännyt Vapon turvelupahakemuksen Kurikan Lintunevalle. Hylkäyspäätöksen mukaan Lintuneva ei sovellu turvetuotannnon sijoituspaikaksi, koska suo on luontoarvoiltaan merkittävä. Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirissä päätöstä pidetään joululahjana luonnon ystäville.

luonnontilainen suo
Kuva: Pasi Takkunen/Yle
Riia Hantula

Vapo Oy haki kaksi vuotta sitten ympäristölupaa uudelle turvetuotantoalueelle Lintunevalla. Hakemus koski 69 hehtaarin aluetta Kurikan ja Teuvan alueilla.

Aluehallintovirasto on nyt tehnyt päätöksen turvelupahakemuksen hylkäämisestä. Päätöksen mukaan Lintuneva ei sovellu turvetuotannnon sijoituspaikaksi, koska suo on luontoarvoiltaan merkittävä. Se sijaitsee lähellä pohjavesialuetta ja alueella on uhanalaisia, erityisesti suojeltavia lajeja. Koska luonnontilainen hankealue lisäksi sijaitsee kylämäisen asutuksen keskellä, sen turvetuotantoon ottamisella menetettäisiin alueen virkistyskäyttömahdollisuus, perustelee AVI hylkäyspäätöstä.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirissä päätöstä pidetään joululahjana luonnon ystäville. Luonnonsuojeluväki kävi kovaa taistelua Lintunevan puolesta useita vuosia ja asiasta jätettiin monia muistutuksia.

– Turveluvan vastustus on osoittautunut tuolla suolla monien tahojen asiaksi ja suosta on ollut huolissaan iso joukko ihmisiä, toteaa Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piirin aluesihteeri Teemu Tuovinen.

Suosittelemme sinulle