Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Rikkaat ja pienituloiset Ylen kyselyssä: Sosiaalituet passivoivat ihmisiä

Suurin osa suomalaisista uskoo nykymuotoisten sosiaalitukien passivoivan ihmisiä. Mielipide pysyy vankkana läpi useimpien tuloluokkien. Puolet suomalaisista ajattelee myös, että valtio holhoaa ihmisiä liikaa. Kysymykset liittyvät Ylen Pirstoutunut Suomi -kyselytutkimukseen, jossa selvitettiin, millaiset aiheet jakavat ja yhdistävät suomalaisia.

Iso osa suomalaisista on sitä mieltä, että sosiaalituet passivoivat ja ihmisiä holhotaan liikaa.
Iso osa suomalaisista on sitä mieltä, että sosiaalituet passivoivat ja ihmisiä holhotaan liikaa. Lähde: Taloustutkimus. Kuva: Juha Rissanen / Yle
Tuomo Björksten
Avaa Yle-sovelluksessa

– Sosiaaliturvamme muodot ovat sellaisia, että ne eivät kannusta ihmisiä ottamaan omaa vastuuta.

Entinen ministeri Heidi Hautala (vihr.) tiivistää asian näin Yle Uutisten haastattelussa. Hautalan lisäksi 56 prosenttia suomalaisista uskoo siihen, että suomalainen sosiaaliturva ei pelkästään auta ihmisiä yli vaikeiden aikojen, vaan jättää heidät kiertämään kehää omassa elämässään.

Alle 800 euroa kuukaudessa tienaavien joukossa suurin osa ajatteli, että sosiaalituet eivät passivoi, mutta kaikissa tuloluokissa siitä ylöspäin yleisin vastaus oli, että kyllä passivoivat.

Kysymys on osa Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämää Pirstoutunut Suomi -kyselyä, jossa kartoitettiin suomalaisten yhteiskunnallisia arvoja ja selvitettiin, millaiset aiheet jakavat ja millaiset yhdistävät suomalaisia. Kyselyn tuloksiin voi tutustua Ylen Arvokoneessa.

Tutkimuksen kysymykset esitettiin myös neljälle eri tavoin ajattelevalle, julkisuudesta tutulle suomalaiselle. Heidi Hautalan lisäksi mukana ovat Olli Immonen, Tuomas Enbuske ja Nina Mikkonen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen jakaa Heidi Hautalan näkemyksen sosiaaliturvasta.

– Totta kai olen sitä mieltä, että meillä sosiaalituki tulee asettaa sille tasolle, että se kannustaa työntekoon. Nykyään liian moni, eritoten nuori, valitsee sen vaihtoehdon, että jää elämään tukien varassa sen sijaan, että menisi töihin.

Mediapersoona Timo T. A. Mikkosen vaimo Nina Mikkonen on eri mieltä. Hän uskoo, että yhteiskunnan tukeen turvautuminen on sen verran nöyryyttävää, että eräänlaisten siipeilijöiden joukko on hyvin marginaalinen.

Heidi Hautala visioi nykyisen sosiaaliturvan korvaajaksi kansalaispalkkaa. Se on ollut vihreiden virallinen tavoite jo pitkään, ja hiljattain oman kansalaispalkkamallinsa esitteli oikeistolainen Libera-ajatushautomo.

– Kannatan nykyisen sosiaaliturvan muuntamista jonkinlaiseksi kansalaisen perustuloksi, joka antaisi turvaa, kun elämän turbulenssi vie eri vaiheisiin. On työttömyyttä, opiskelua, vanhemmuutta, Hautala sanoo.

Myös perussuomalaisten Olli Immonen haluaisi kansalaispalkasta lisää keskustelua.

"Valtio holhoaa liikaa"

Kyselyn perusteella joka toinen suomalainen kokee Suomen liian holhoavaksi paikaksi ja yhtä moni pitää asiaa myös tärkeänä. Ansiotuloilla tai yhteiskunnallisella asemalla ei näyttäisi olevan merkittävää vaikutusta mielipiteeseen asiasta.

Asia on tärkeä esimerkiksi talousliberaalina tunnetulle toimittaja Tuomas Enbuskelle.

– On paljon helpompi hyväksyä esimerkiksi erilaiset maut, vaikkapa musiikissa tai pukeutumisessa. Kun mennään moraalikysymyksiin, alamme helposti ajatella kehäpäätelmin, eli tämä on väärin, koska tämä on väärin, Enbuske sanoo.

– Niin kauan, kun ei häiritse muita ihmisiä, ihmisen pitää saada tehdä mitä huvittaa. Ylipäätään kaikki yksilönvapauden rajoitukset pitää olla todella hyvin perusteltuja, todella hyvin.

Enbuske ottaa esimerkiksi baarien aukioloajat. Hän arvelee, että kun aukioloaikaa on rajoitettu aamuneljään, ihmisillä on taipumus jäädä baariin tappiin asti sen sijaan, että he lähtisivät ajoissa pois. Enbuske uskoo, että rajoittamaton aukioloaika olisi kaikkien kannalta parempi.

Nina Mikkonen on eri mieltä myös valtion holhouksesta:

– Meillä on jo aika lailla vapauksia, joilla me ihan varmasti pärjäämme. Jos joku nyt keksii jonkun hirveän vääryyden, niin siitä vain barrikadeille!

**Korjaus: **Juttuun lisätty tieto siitä, että alle 800 euroa kuukaudessa tienaavien enemmistö ei pidä sosiaalitukia passivoivina.

Arvojuttu_vinjetti

Suosittelemme sinulle