Hyppää sisältöön

Fennovoima valitsi Rosatomin

Uusi ydinvoimala tuottaisi sähköä 2024.

Havainnekuva Rosatomin suunnittelemasta ydinvoimalasta Pyhäjoelle. Kuva: Fennovoima

Fennovoima ja Rusatom Overseas, venäläisen Rosatomin tytäryhtiö, ovat lauantaina allekirjoittaneet toimitussopimuksen Pyhäjoelle rakennettavasta ydinvoimalasta.

Sovitun aikataulun mukaan laitos tuottaisi sähköä vuonna 2024.

- Kaikki keskeiset varsinaiseen projektiin liittyvät sopimukset on nyt olemassa. Eli me tiedämme, millä hinnalla laitos tullaan meille toimittamaan, ja siihen sisältyvä aikataulu on myös meillä tiedossa, toteaa Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen.

Lopullinen investointipäätös Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisesta tehdään helmikuun lopussa, kun Fennovoiman yhä hankkeessa mukana olevat omistajat ratkaisevat lopullisesti osallistumisensa. Samalla 34 prosenttia Fennovoiman omistuksesta siirtyy Rosatomille, Fennovoima tiedottaa.

Fennovoima kertoi marraskuussa, että hankkeessa olisi jatkamassa 45 omistajaa. Jatkajien joukossa olivat tuolloin muun muassa kaivosyhtiö Talvivaara, meijeriyhtiö Valio sekä useita alueellisia energiayhtiöitä.

Teräsyhtiö Outokumpu on ilmoittanut olevansa toistaiseksi mukana hankkeessa, mutta tekevänsä lopullisen päätöksen sitten, kun laitoksen hinta ja muut yksityiskohdat ovat selvillä. Outokummulla on hankkeesta heti Rosatomin jälkeen suurin osuus, 10 prosenttia.

Koska omistajayritykset ovat varanneet noin puolet ydinvoimalan tuotannosta ja Rosatomin suunniteltu omistusosuus on noin kolmannes, tuotannosta olisi siis varattu kaikkiaan noin 84 prosenttia.

Voimalan kauppahinta ei ole julkinen.

Pyhäjoelle rakennettavan voimalan laitostyyppiä rakennetaan parhaillaan Venäjälle, ja samaa mallia on Fennovoiman mukaan tilattu eri puolille maailmaa. Laitostyyppi AES-2006 on eri kuin mistä oli puhe, kun Fennovoima sai periaatepäätöksen.

Vuonna 2010 Fortum haki lupaa Loviisan kolmannen reaktorin rakentamiseen, kun laitetoimittajaksi oli valikoitumassa Rosatom. Periaatepäätöstä ei myönnetty. Samana vuonna Fennovoima sai Pyhäjoen ydinvoimalaitokselle periaatepäätöksen, jossa vaihtoehtoisina laitetoimittajina olivat ranskalainen Areva ja japanilainen Toshiba.

Fennovoiman suunnitelmat sittemmin muuttuivat ja laitostoimittajaksi valikoitui Rosatom.

Suosittelemme sinulle