Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Arvokisavuosi 2013 - Vain neljä mitalia Sotshin lajeissa

Suomi saavutti vuonna 2013 vain neljä MM-mitalia Sotshin talviolympiakisoissa kilpailtavissa lajeissa. Rio de Janeiron kesäkisalajeissa MM-mitaleita tuli kolme ja EM-mitaleita yksi. Päättyvä urheiluvuosi jäi muiltakin osin laihanlaiseksi.

Krista Lähteenmäki kuvassa
Krista Lähteenmäki Kuva: Tomi Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset urheilijat saavuttivat vuonna 2013 yhteensä 136 MM- ja 135 EM-mitalia aikuisten kilpailuissa lajeissa, jotka kuuluvat VALO ry:n, Suomen Olympiakomitean tai entisen SLU:n jäsenlajiliittojen alaisuuteen.*

Suurimmat mitalisaaliit korjataan perinteisesti kilpailuissa, jotka eivät juuri ylitä uutiskynnystä kotimaassakaan. Tänä vuonna erityismaininnan ansaitsevat siluettiampujat (33 EM-mitalia), pyöräsuunnistajat (9 MM- ja 10 EM-mitalia) ja valjakkourheilijat (14 MM-mitalia) sekä nousevina tekijöinä talvipurjehtijat (13 MM-mitalia kotikisoista) ja kahvakuulaurheilijat (yhteensä 14 mitalia).

Neljä mitalia Sotshin lajeissa

Olympialajeissa Suomen saldo jäi – jälleen kerran – perin laihaksi. Sotshin kisaohjelmassa olevissa lajeissa suomalaisurheilijat korjasivat vuonna 2013 neljä MM-mitalia. Roope Tonteri voitti kultaa ja Janne Korpi pronssia lumilautailun uudessa olympialajissa slopestylessa, Markus Malin pronssia halfpipessa.

Kun huomioidaan vielä se, että kyseessä olivat lautailijoiden yleensä väheksymät FIS:n MM-kisat, jää Suomen ainoaksi täysipainoiseksi talviolympialajien MM-mitaliksi Krista Lähteenmäen ja Riikka Sarasoja-Liljan pronssi sprinttiviestissä.

Mainittakoon, että edellisenä talviolympiakisojen aattovuotena 2009 Suomen saalis oli 12 MM-mitalia (3–1–8) ja että Vancouverissa olympiamitaleita tuli viisi (0–1–4).

Vuoden 2016 Rio de Janeiron kesäkisalajeissa Suomi saavutti kolme MM-mitalia: Tero Pitkämäen keihäshopean, Tuula Tenkasen purjehdushopean Laser Radial -luokassa ja Matti Mattssonin yllätyspronssin 200 metrin rintauinnissa. Kesäolympialajien ainoa EM-mitali oli Juho Kurjen pronssi ilmakivääriammunnassa.

Taka-askeleita eri suunnilla

Urheiluvuosi 2013 tuotti kosolti pettymyksiä. Hiihdon MM-kisat Val di Fiemmessä toivat ennätyssynkästi vain yhden pronssin, ja muissa hiihtolajeissa jäätiin tyystin vaille palkintoja.

Suomi hävisi MM-pronssiottelun niin miesten kuin naistenkin jääkiekossa sekä jääpallossa kuten myös MM-finaalin naisten salibandyssa. Pekka Koskela luisteli MM-hopeaa sprinttereiden pistekilpailussa, mutta matkakohtaiset MM-kisat sujuivat ilman menestystä. Jari-Matti Latvala jäi rallin MM-sarjassa kolmanneksi, Kimi Räikkönen formuloissa viidenneksi ja Sami Seliökin moottoriveneiden F1-luokassa lopulta neljänneksi.

Myös moottoripyöräilyn mitalisaalis jäi totuttua laihemmaksi, ja sama koski purjehduksen ja ammunnan olympialajeja. Pitkämäen ja Mattssonin MM-mitalit peittivät kokonaistaantumaa yleisurheilussa ja uinnissa.

Eteenpäinkin on menty

Vuoden ilonaiheisiin kuuluivat suunnistajien menestys Vuokatin koti-MM-kisoissa leveällä rintamalla sprintin yllätysmestarin Mårten Boströmin johdolla sekä keilailun viisimiehisjoukkueen MM-kultamitali.

Positiivisia uutisia saatiin myös palloilulajeista. Jalkapalloilijat ryöstivät vieraspisteen maailmanmestarin kotiluolasta. Miesten koripallojoukkue nousi Euroopan raskaaseen keskisarjaan, ja lentopalloilijat pitivät paikkansa siellä.

* Artikkelipalvelun vuosittainen mitalilista on aiemmin koottu SLU:n jäsenliittojen lajeista. Seurantaan on nyt lisätty lajiliittoja, jotka kuuluvat VALOn ja/tai Olympiakomitean piiriin, mutta eivät entiseen SLU:hun. Mitaleja vuonna 2013 saavuttivat näistä vesihiihto ja sumopaini.

Suomen Urheilukirjaston Artikkelipalvelu

Suosittelemme