Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori haastaa suomalaisten suuryritysten johtajat keskusteluun teollisuuden tulevaisuudesta. Vapaavuori on kutsunut 15. tammikuuta Helsingissä pidettävään Selkäranka-seminaariin 50 suurimman teollisuusyrityksen johtajat.
– Vähän joka puolella jupistaan ja pohdiskellaan, että mitä tässä oikein pitäisi tehdä. Ehkä voisi olla oma lisäarvonsa sillä, että kootaan kaikki keskeiset vaikuttajat kerran koolle, Vapaavuori sanoo.
Vapaavuori myöntää, että idea tilaisuudesta syntyi pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) elokuun lopulla järjestämän Heureka-foorumin jälkeen, jossa eturivin talousviisaat etsivät yhteistä näkemystä Suomen taloudesta.
– Tässä on vähän samantyyppinen ajatus, mutta fokus on suppeampi: tässä haetaan tilannekuvaa siihen, missä Suomen teollisuus menee ja missä sen pitäisi mennä.
Yksipäiväinen seminaari pidetään tapahtumakeskus Korjaamossa Helsingissä.
Vapaavuoren mukaan tavoitteena on luoda yhteishenkeä ja nostaa esiin teollisuuden menestystarinoita. Viime aikoina julkinen keskustelu on pyörinyt vaikeuksissa olevien telakoiden ja kaivosyhtiö Talvivaaran ympärillä.
– Talous on pitkälti psykologiaa ja nyt tarvittaisiin yhteistä tekemisen meininkiä, että nousemme tästä alhosta, mihin olemme ajautuneet.
Arvovaltaisen kutsuvierasseminaarin pääpuhujia ovat Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin, Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ja Perheyritysten liiton toimitusjohtaja, entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.).
Ääneen seminaarissa pääsevät myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja demariministerit Lauri Ihalainen ja Jutta Urpilainen.
Kutsuttujen joukossa on suuri joukko yritysjohtajia, muun muassa UPM:n Jussi Pesonen, Sammon Kari Stadigh ja Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf.
Paikalle on kutsuttu edustajia myös etujärjestöistä ja tutkimuslaitoksista.
– Meillä on hyvin isänmaallinen yritysjohtajakunta, joka on varmasti kiinnostunut paitsi oman yrityksensä myös koko Suomen tulevaisuudesta, Vapaavuori sanoo.
Vapaavuori on valmis viemään ideariihen hyviä ehdotuksia eteenpäin nopeastikin.
Vapaavuori muistuttaa kuitenkin, että vaikka valtiolla on merkittävä rooli yleisten edellytysten luojana, valtiovallan varaan yritystoimintaa ei voi perustaa.
– Valtio ei voi valita voittajia. Valtio ei voi päättää, mitkä yritykset pärjäävät eikä edes sitä, mitkä alat pärjäävät, vaan se pitää yrityskentän itsensä tehdä.