Hyppää sisältöön

Energiahoidon uskotaan avaavan mielen ja kehon lukkoja

Energiahoitoon on helpompi uskoa, kun siitä on itse saanut apua. Mape Toivanen on hoitanut energialla tietämättään, kunnes löysi kyvyilleen käsitteet.

Kuva: Yle / Ari Haimakainen
Milla Holm

"Energiahoito on ikivanha luontaishoitomuoto, jota on käytetty tasapainottamaan mieltä, lievittämään kipua ja edesauttamaan paranemista. Se vahvistaa vastustuskykyä ja lisää elinvoimaa. Energiahoito vaikuttaa syvemmällä tasolla hoitaen vaivojen alkuperää." Näin energiahoitoa kuvaillaan Luontevat ry:n kurssitiedotteessa. Äskettäin kiteeläistynyt Mape Toivanen kiertää ympäri Suomea hoitamassa ja kertomassa energiahoidoista.

Toivanen kertoo hoitaneensa energialla tietämättään jo vuosia, mutta vasta noin 10 vuotta sitten hän löysi taidoilleen sanat ja käsitteet.

- Minä olen ihan pienestä saakka aistinut eläinten tunnetiloja voimakkaasti. Vajaat kymmenen vuotta sitten sain sanat ja käsitteet sille, että mitä se minun homma on. Sen myötä eläinkommunikaatio on kehittynyt ja syventynyt.

Apua moneen vaivaan?

Toivasen mukaan energiahoidoista saa apua niin mieli kuin kehokin. Hän pitää sitä hyvin monipuolisena hoitomuotona.

- Erilaisten kiputilojen hoitaminen on tyypillistä, samoin lihasjännitykset ja erilaiset pelkotilat. Jos hevonen on ollut esimerkiksi jossain onnettomuudessa tai sillä on pelkoa erilaisia paikkoja tai tilanteita kohtaan, energiahoito on näissä tilanteissa monipuolinen hoitomuoto. Se myös tehostaa aineenvaihdunnan kautta lihasten hapenottokykyä. Sitä käytetään kilpahevosilla rasistuksesta palautumiseen ja valmennuksen tehostamiseen.

Minä olen ihan pienestä saakka aistinut eläinten tunnetiloja voimakkaasti.

Mape Toivanen

Käytännössä energiahoidoissa hoitoa tekevä henkilö liikuttelee käsiään hoidettavan keholla, mutta hoitotapa on samalla hyvin henkilökohtainen ja hoidettava kohtainen, kertoo Toivanen. Joskus hoito kestää vartin joskus pari tuntia.

- Hoitotapahtuma on hyvin henkilökohtainen tai hevos-, koira- tai kissakohtainen. Joskus menee 1,5 tuntia ennenkuin koko keho on käyty läpi. Minä hoidan hevosia hyvin intuitiivisesti, välillä se on halaamista ja välillä suurimpien lihasryhmien avaamiseksi jopa hieromista. Hoidonkulku on hyvin tapauskohtainen, ei ole olemassa tiettyä kaavaa.

"Yhteistyötä eläinlääkäreiden kanssa"

Mape Toivasen mukaan kaikki hänen hoitamansa eläimet ovat saaneet hoidosta apua, ainakin jollakin tasolla.

- Eräs koira, joka oli allergisoitunut niin pahasti ettei sillä ollut kuin muutama ruoka-aine mitä se pystyi syömään, pystyi jokaisen hoitokerran päätteeksi syömään jotain uutta.

Mape Toivanen ei moiti niitä, jotka eivät suoralta kädeltä hoitomuotoon usko.

- Ehkä tähän voi uskoa oman kokemuksen kautta. Jos minulle olisi puhuttu energiahoidosta kymmenen vuotta sitten olisin ollut hyvin epäilevä. Itse energiahoidosta apua saaneena olen nyt kertomassa tästä. Suomessa tätä pidetään vielä tabuna. Olisi kiva jos tämä hoitomuoto yleistyisi. Muualla maailmassa on yleistä, että yhteistyötä tehdään eläinlääkäreiden kanssa. Sellaisia maita ovat esimerkiksi Usa, Australia, Belgia ja Ruotsi.

Muokattu 28.12. klo 17:

_Alkuperäisessä jutussa esitettiin väitteitä energiahoidosta ja sen tehosta selventämättä, että kyse on haastateltavan näkemyksistä eikä yleisesti hyväksytyistä ja tieteellisesti todennetuista faktoista. _

Jutun alkuperäinen otsikko  ”Energiahoito avaa mielen ja kehon lukkoja” muutettu muotoon ”Energiahoidon uskotaan avaavan mielen ja kehon lukkoja”.

Alaotsikon  ”Apua moneen vaivaan” on laitettu kysymysmerkki. Viimeiseen alaotsikkoon on lisätty lainausmerkit.

Leipätekstissä kohta "Energiahoidoista saa apua niin mieli kuin kehokin. Se on hyvin monipuolinen hoitomuoto, selvittää Toivanen.” on muutettu muotoon: ”Toivasen mukaan energiahoidoista saa apua niin mieli kuin kehokin. Hän pitää sitä hyvin monipuolisena hoitomuotona.”

Lisäksi  kohta "Kaikki Mape Toivasen hoitamat eläimet ovat hoidosta saaneet apua, ainakin jollain tasolla." on muutettu muotoon: ”Mape Toivasen mukaan kaikki hänen hoitamansa eläimet ovat saaneet hoidosta apua, ainakin jollakin tasolla."

Mistä on kyse –laatikosta on poistettu hoidon tehosta esitetty väittämä.

Suosittelemme sinulle