Hyppää sisältöön

Elävä arkisto: Postiautolla Uudellamaalla 1968

Poutapilvet täyttävät taivaan ja musiikkivalinta on oikea, kun postiauto kiitää läpi kesäisen Uudenmaan vuonna 1968 valmistuneessa lyhytfilmissä. Nostalginen ajankuva löytyy Ylen Elävästä arkistosta.

Nainen katsoo maisemaa postiauton ikkunasta
Nainen katsoo maisemaa postiauton ikkunasta (1968). Kuva: Fennada-Filmi Junior

Fennada-Filmi valmisti 1960—1970-luvuilla Posti- ja lennätinlaitokselle useita maakunnallisia lyhytelokuvia. Tuloksena oli hienoja, yksilöllisiä ajankuvia, missä molemmat aiheet lomittuivat kauniisti yhteen. Näiden filmien ”päähenkilö” oli postiauto – keltakylkinen ajokki, jolla oli monta tehtävää.

Uudellamaalla kuvatusta filmistä vastasi kokenut lyhytelokuvaohjaaja Väinö Vento. Selostustehtävä annettiin aikansa tunnetuimmalle radioäänelle, Carl-Erik Creutzille. Tarinaan valittiin vetävä musiikki. 

"On varhainen kesäaamu. Helsingin pääpostissa on työskennelty läpi yön, postiauto toisensa jälkeen on kuormannut kirjeitä, sanomalehtiä ja paketteja, ottanut matkustajansa ja jättänyt pääkaupungin taakseen." Postiauto aloittaa matkansa Uudellamaalla ja suuntaa ensiksi itään, Porvooseen.

Porvoosta matka tekee lenkin Orimattilan kautta Tuusulaan ja sen jälkeen taivaalle. Lintuperspektiivin ohella filmi esittelee nyt ilmailuviestiverkoston toimintaa. Takaisin maantiellä matka jatkuu länteen, Lohjalle ja Sammattiin. Sieltä suunnataan ruukkialueen kautta rannikolle. Postiauto palaa Helsinkiin, missä tehdään vielä pieni kiertokäynti.

"Jälleen on aamu. Jälleen suuntaa keltakylkinen postiautomme kohti itää. Tervetuloa mukaan! Postiautot lähtevät huomennakin."

Elävästä arkistosta löytyy myös lukuisia muita Uuttamaata koskettavia ajankuvia.

Petra Himberg / Elävä arkisto

Suosittelemme sinulle