Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajien kielikoulutus kaipaa lisää rahaa

Uudellamaalla kaivataan lisää rahaa aikuisten maahanmuuttajien suomenkielen koulutukseen. Rahoitusta kyllä lisätään ensi vuonna, mutta käytännössä se pysyy nykyisellä tasolla, sillä myös maahanmuuttajien määrä ja kustannukset kasvavat. Jos rahaa olisi enemmän, voitaisiin kurssien laatua nostaa.

Kuva: Yle

Uudenmaan Ely-keskus järjestää maahanmuuttajille kielikoulutusta heidän osaamisensa mukaan aina luku- ja kirjoitustaidottomista lähtien.

Koulutuksen hankintaa ohjaavat te-toimistojen ilmoittama tarve ja koulutuksen sisältöä määrittelevät opetushallituksen opetussuunnitelmat. Tulijoita riittää jonoksi asti.

- Kysyntää on todella paljon ja aina on ihmisiä jonossa kursseille. Yleensä sitä ongelmaa ei täällä pääkaupunkiseudulla ole, etteikö kurssit tule täyteen, kertoo Uudenmaan Ely-keskuksen maahanmuuttopäällikkö Husein Muhammed.

Aina ei heti pääse kurssille

Tilanne on kuitenkin erilainen pääkaupunkiseudun ulkopuolella, koska maahanmuuttajia on muualla paljon vähemmän ja he asuvat hajallaan.

- Mitä kauemmas mennään pääkaupunkiseudusta, sitä todennäköisempää on, että ei ole jatkuvasti alkavia kursseja niin että nopeasti pääsisi kurssille.

Tänä vuonna Uudellemaalle saatiin saatiin kielikoulutukseen 16 miljoonaa euroa, ensi vuonna luvassa on pari miljoonaa euroa lisää.

Ryhmäkoot turhan suuria

Käytännössä rahoitus pysyy kuitenkin nykytasolla, sillä maahanmuuttajien määrä ja kustannukset kasvavat. Jos rahaa olisi vielä enemmän, voitaisiin muun muassa ryhmäkokoja pienentää.

- Jos ajattelee, että kaksikymmentä kielitaidotonta opiskelijaa on samalla kurssilla ja opettaja opettaa ja kommunoi heidän kanssaan suomeksi, kielellä jota he eivät ainakaan valmiiksi osaa, niin onhan ne ryhmät isoja, Muhammed pohtii.

Kielen opiskelua täydentämään on kehitetty itseopiskeluun soveltuva nettisivusto Kotisuomessa.fi. Tätä maahanmuuttajat voivat käyttää vaikkapa odotellessaan kielikurssille pääsyä.

Suosittelemme sinulle