Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Oululaiskuvaajan otos julkaistiin NASA:n verkkosivulla – katso kuva valopilareista taivaalla

Oululainen Thomas Kast otti Astronomy Picture of the Day -sivustolla julkaistun kuvan kauppamatkalla. Hän kuvasi pilareita noin kymmenen minuuttia, ja sitten ilmiö oli jo ohi.

Valopatsaita ilmassa
Oululainen Thomas Kast kuvasi NASA:n sivustolla julkaistut valopilarit Kaakkurissa asuintalojen edessä paikalla, jossa oli hyvä asetelma. - Halusin, että kävelypolku vie sinne, missä pilarit olivat, Kast sanoo. Kuvan valotusaika oli 20 sekuntia, aukko 8 ja ISO-arvo 400. Kuva: Thomas Kast
Jessikka Aro
Avaa Yle-sovelluksessa

Oululaisen Thomas Kastin valokuva Oulun taivaalla nähdyistä, revontulia muistuttavista valopilareista julkaistiin keskiviikkona Astronomy Picture of the Day (APOD) -verkkosivustolla.

APOD on Yhdysvaltain avaruushallinnon NASA:n ja Michiganin teknillisen yliopiston verkkosivusto, jolla julkaistaan joka päivä yksi universumia esittävä kuva. Kilpailu sivustolle pääsystä on kovaa, sillä päivittäinen kuva valitaan useiden tarjokkaiden joukosta.

Kast on tarjonnut sivustolle aikaisemmin useita revontulista ottamiaan kuvia, mutta nyt hänen valokuvansa julkaistiin ensimmäistä kertaa. Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta, kun saksalaissyntyinen, Oulussa 15 vuotta asunut Kast sai kunnollisia kuvia valopilareista.

- Olen pitkään toivonut, että jonain päivänä onnistuisin. Tämä on minulle iso juttu, ja olen saanut paljon onnitteluita, Kast kertoo.

Astronomy Picture of the Day -sivuston kuvia oli vuonna 2012 katsottu ylläpitäjien mukaan yli miljardi kertaa.

Pilarit helpompia kuvata kuin revontulet

Kast havaitsi valopilarit taivaalla, kun hän oli matkalla kauppaan ostamaan kissanruokaa Oulun Kaakkurissa. Valoilmiön huomattuaan hän haki nopeasti kameran kotoaan ja meni kuvaamaan näkyä.

Hän kuvasi pilareita noin kymmenen minuutin ajan kahdesta eri kohteesta yrittäessään hakea parasta kuvakulmaa ja asetelmaa. Matkalla kolmanteen kuvauspaikkaan ilmiö oli jo ohi.

Auringonpilari-haloilmiö syntyy auringon ylä- tai alapuolelle, mutta sopivissa olosuhteissa valopilareita voi syntyä keinovaloista. Kastin kuvassa valonlähteenä toimii läheisen parkkipaikan valaistus ja katuvalot.

"Aika tuuri, että pilareita näkee"

Kast on nähnyt auringonpilareita neljä kertaa kolmen viime vuoden aikana. Revontuliin verrattuna pilareita on hänen mielestään helpompi kuvata, koska niissä on vahvempi valo.

- Auringonpilarit ilmestyvät taivaalle, kun mereltä tulee kylmää ja kosteaa ilmaa. Ne voivat mennä nopeasti ohi, ja on aika tuuri, että niitä näkee. Joskus se vain sattuu kohdilleen.

Kast on valokuvannut vakavissaan hiukan alle kaksi vuotta päätyönsä ohessa. Hänen kuviaan on julkaistu muun muassa Saksan Geo-lehdessä ja uutiskanava NBC:n uutisblogissa.

Joulukuun 14. päivänä APOD-sivustolla julkaistiin niinikään oululaisen J-P Metsävainion kuva Kuplasumusta.

Suosittelemme