Britannian sisäministeri Theresa May on alkanut poistaa Britannian kansalaisuuksia Syyriaan sotimaan lähteneiltä kaksoiskansalaisilta, kertoo sanomalehti The Independent. Lehti perustaa tietonsa tutkivaa journalismia tuottavan The Bureau of Investigative Journalism (BIJ) -järjestön tietoihin.
The Independentin mukaan Syyriaan lähteneiden kansalaisuuden kumoamisen tarkoituksena on estää jihadisteja palaamasta Britanniaan.
Kansalaisuuden poistamiset lisääntyneet tänä vuonna
Lehden mukaan sisäministeri May on tänä vuonna perunut Britannian kansalaisuuden 20 henkilöltä. Aiemmin tapauksia on ollut korkeintaan kuusi vuodessa. Se ei ole tiedossa, kuinka moni tapauksista tarkalleen ottaen liittyy Syyriaan sotimaan lähteneisiin henkilöihin.
Entinen korkea-arvoinen ulkoministeriön virkailija kertoi BIJ:lle, että Syyriassa sotii 40–240 Britannian kansalaista. Hänen mukaansa käytäntö Syyriaan lähteneiden kansalaisuuksien perumisesta on "avoin salaisuus" ulkoministeriössä.
– Luultavasti emme ole tarpeeksi nopeita riisumaan heitä kansalaisuudestaan, entinen virkamies arvioi BIJ:lle.
Britannian lain mukaan sisäministerillä on valta perua Britannian kansalaisuus ilman tuomioistuimen päätöstä sellaisilta kaksoiskansalaisuuden omaavilta henkilöiltä, joiden läsnäolo maassa on haitaksi yleiselle edulle, tai jotka ovat saaneet kansalaisuutensa huijaamalla. Kohde voi tehdä asiasta valituksen.
Kohteena vain kaksoiskansalaiset
Ministeri ei kuitenkaan voi jättää ihmistä kokonaan ilman kansalaisuutta, joten Britannian kansalaisuuden poistaminen onnistuu ainoastaan kaksoiskansalaisten kohdalla.
BIJ:in tietojen mukaan lähes kaikki kansalaisuuden kumoamispäätökset on tehty silloin, kun päätöksen kohde on ollut ulkomailla. Tällöin he ovat joutuneet jäämään ulkomaille valitusprosessin ajaksi. Prosessi voi kestää vuosia.
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Euroopan ja Keski-Aasian osaston apulaisjohtaja Benjamin Ward arvioi BIJ:lle, että Britannian kansalaisuuden poistaminen voi johtaa siihen, että kohdehenkilö joutuu kidutetuksi tai kaltoinkohdelluksi alkuperäisessä kotimaassaan.
– Jos kansalaisuuden poistamisella on kansalliseen turvallisuuteen liittyvä ulottuvuus ja tieto siitä kantautuu henkilön toisen kotimaan tietoon, niin se on huolestuttavaa, Ward sanoi BIJ:lle.
Suomessa asiasta kertoi myös Helsingin Sanomat.