Hyppää sisältöön

Espanjan kuningas kehotti joulupuheessa yhtenäisyyteen – katalonialainen kanava puheen ajan lakossa

Katalonialainen TV3 ei muiden valtiollisten kanavien tavoin näyttänyt puhetta, sillä sen työntekijät olivat puheen ajan lakossa.

Kataloniassa muodostettiin syyskuussa ihmisketju Espanjasta irtautumisen puolesta. Kuva: EPA/TONI GARRIGA

Espanjan kuningas Juan Carlos on vedonnut perinteisesssä jouluaaton puheessaan espanjalaisten yhtenäisyyteen.

Vaikka kuningas ei ottanut puheessaan suoraan kantaa Katalonian itsenäistymisaikeisiin, uskotaan hänen puhutelleen erityisesti koillisespanjalaista maakuntaa.

– Useiden vuosien ajan olemme kulkeneet yhdessä ja rakentaneet demokratiaamme. Yhdessä olemme ratkaisseet ongelmia, jotka eivät olleet sen helpompia, kuin mitä ne ovat tänä päivänä, kuningas sanoi.

Hänen vetoomuksensa nähtiin epäsuorana kannanottona Katalonian taannoiseen päätökseen järjestää kansanäänestys itsenäisyydestä 9. marraskuuta 2014.

– Meidän on rakennettava tulevaisuutta yhdessä, sillä on paljon asioita, jotka yhdistävät meitä, Juan Carlos sanoi puheessaan.

Perinteinen joulupuhe näkyi kaikilla Espanjan kansallisilla televisiokanavilla Katalonian julkisen palvelun kanavaa TV3:a lukuun ottamatta. Kanavan työntekijät pitivät puolen tunnin lakon, joka osui juuri kuninkaan puheen päälle. Lakolla työntekijät osoittivat mieltään leikkauksia ja joidenkin tuotantojen ulkoistamista vastaan. Lakon aikana kanava näytti uusintoja.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun katalonialaiskanava 30-vuotisen historiansa aikana ei näytä kuninkaan joulupuhetta. Kanavan toimet nähdään osana autonomiassa kytevää itsenäistymismieltä, vaikka virallinen selitys lakolle onkin toinen.

7,5 miljoonan asukkaan Katalonian itsehallintoalue sijaitsee Koillis-Espanjassa. Se on talouskriisissä pyrkistelevän Espanjan vahvimpia talousvetureita.

Suosittelemme sinulle