Hyppää sisältöön

Helsingin keskustaan kaavaillaan rakennuskieltoa

Asunto-ja kiinteistöosakeyhtiöiden into muuttaa kivijalkaliiketiloja asunnoiksi vie kaupunkirakennetta huonoon suuntaan. Tämän takia kantakaupunkiin kaavaillaan rajattua rakennuskieltoa.

Kuva: Yle

Helsingin kantakaupunkiin kaavaillaan osittaista rakennuskieltoa kivijalkaliiketilan säilyttämiseksi.

Asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden into muuttaa myös talojen alakertojen liiketiloja asunnoiksi uhkaa jo kantakaupungin toimivuutta.

- Viimeisen kahden vuoden aikana on tullut kaupungille noin 60 kyselyä liiketilojen muuttamisesta asunnoiksi. Syynä on tietysti se, että asuntojen hinnat ovat korkeat ja silloin tuotto niistä on huomattavasti suurempi kuin liikehuoneistoista, sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Risto Rautava.

Rakennuskielto koskisi alakerroksia

Osittaisella rakennuskiellolla ei haluta vaikeuttaa ylempien kerrosten liiketilojen muuttumista asunnoiksi, vaan kyse on kolmatta kerrosta alemmista tiloista, joista ei haluta  liiketilan vähenevän.

-Jos nämä liiketilat häviävät täältä, niin se tekee yrittämisen todella vaikeaksi varsinkin pienyrittäjille täällä kantakaupungissa, varoittelee Rautava.

Kivijalkatiloista pulaa

Helsingin kantakaupungissa myymälä- ja liiketiloista on nyt vapaana vain puolitoista prosenttia, kun toimiva liiketilarakenne vaatisi vapaan tilan määrän olevan noin 5 %.

Jos nämä liiketilat häviävät täältä, niin se tekee yrittämisen todella vaikeaksi varsinkin pienyrittäjille täällä kantakaupungissa.

Risto Rautava

- Kivijalkaliikkeet ovat kantakaupungin toimivuuden kannalta tärkeitä ja siksi tämä rakennuskielto ollaan laittamassa päälle. Halutaan päästä uusimaan kaavoitusta ja pohtimaan vähän laajemmin, millaista kaupunkia haluamme. Haluammeko talojen kivijalkoihin, ihan kadun varteen, asuntoja vai onko parempi, että kivijalat annetaan liiketiloiksi yrittäjille, kyselee Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee kantakaupungin osittaista rakennuskieltoa vuoden 2014 ensimmäisessä kokouksessaan.

Suosittelemme sinulle