Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Juhana Vartiainen: Maahanmuutto palvelee talouskasvua

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen ehdottaa maahanmuuton tuntuvaa kasvattamista työikäisen väestön lisäämiseksi. Vartiainen kirjoittaa kolumnissaan VATT:n verkkosivuilla, että Suomessa uskotaan liiaksi talousongelmien ratkeamiseen viennin kasvattamisella.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen.
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen. Kuva: Yle
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Juhana Vartiaisen mukaan Ruotsi on maahanmuuttoa hyödyntämällä ratkaissut Suomea paremmin työllisyysasteen kasvattamisen.

Ruotsin työllisyys on Vartiaisen mukaan kasvanut vuoden 2010 jälkeen noin 225 000 hengellä. Kasvusta 45 prosenttia on ollut maahanmuuttajien työllisyyden kasvua. Samaan aikaan Suomessa työvoima on supistunut.

Työllisyysasteen kasvu saattaa Vartiaisen mukaan selittää sitä, että Ruotsissa myös investoinnit ovat kasvaneet Suomea enemmän. Työvoiman supistaminen saattaa Vartiaisen mukaan houkutella yritykset investoimaan muualle kuin Suomeen.

Vartiaisen mukaan Suomen vientiinkin vaikuttaa pitkällä aikavälillä vientituotteita tuottavien osaavien ihmisten määrä. Vain vientikysyntään tuijottaminen johtaa äänestäjät ja päättäjät harhaan, kirjoittaa Vartiainen.

Suosittelemme sinulle