Hyppää sisältöön

Näkökulma: UFC - nykyajan kolme himoittua kirjainta

Vapaaottelu on eräs maailman nopeimmin suosiotaan kasvattavista urheilulajeista. Yle Urheilun toimittaja Sammy Väisänen pohtii lajin suosion saloja.

Kuva: EPA

Tuskinpa kukaan vakavissaan ajatteli kymmenen vuotta takaperin, että vapaaottelun suurin organisaatio, UFC, kykenisi haastamaan Pohjois-Amerikassa suuria ja perinteisiä lajeja. Näin on kuitenkin käymässä.

Muut lajit seuraavat tarkasti, kuinka UFC kasvaa, ja vie samalla osan muiden lajien perinteisistä katsojista ja tukijoista.

Koripallossa, jääkiekossa, baseballissa ja jopa amerikkalaisessa jalkapallossa on havahduttu siihen, että UFC:n katsojat ovat osin juuri niitä samoja henkilöitä, jotka ovat aiemmin olleet ”heidän lajiensa” uskollista yleisöä.  

Kehitys on ollut nopeaa, sillä UFC perustettiin vasta vuonna 1993. Hyvin harva organisaatio on kyennyt vastaavaan kasvuvauhtiin. Se on noussut valtavirtaan USA:ssa. Syitä nopealle kasvulle ja sitä kautta myös maailmanlaajuiselle huomiolle on helppo löytää.

UFC:n tärkein palanen, eli ottelijat, ovat brändin vahvuus. UFC:n häkissä ottelevat ehdottomasti maailman parhaat lajin taitajat. Mikään muu organisaatio ei pääse lähellekään tässä asiassa. UFC:ssä on samantekevää, oletko amerikkalainen, korealainen tai venäläinen. Olemalla maailman parhaiden joukossa pääsee häkkiin.

UFC-illan jälkeen perinteinen nyrkkeily- tai painiottelu näyttää auttamattoman hidastempoiselta.

Myös PR-puoli on hoidettu todella hyvin. Välillä tuntuu, kuin että koko populaarikulttuuri olisi valjastettu vapaaottelun ja UFC:n hyväksi. Aikamoinen temppu!

Ikärakenne katsomoissa on ihanteellinen. Pohjois-Amerikassa UFC-illat ovat koko perheen yhteinen juttu. Jatkuvuus on tätä kautta turvattu.

Itse tapahtumat ovat viimeisen päälle tehtyjä. Rytmitys ja show-puoli on kunnossa. Valtaosa paikan päällä olleista palaa katsomoihin uudestaan.

UFC-illan jälkeen perinteinen nyrkkeily- tai painiottelu näyttää auttamattoman hidastempoiselta. Ja listaa voisi jatkaa vaikka kuinka monella lajilla.

Vapaaottelu on, tutkimustuloksista riippuen, maailman nopeimmin tai toiseksi nopeimmin kasvava urheilumuoto. UFC lajin lippulaivana on tästä suurin yksittäinen hyötyjä.

UFC:n presidentti, Dana White, ilmoitti lauantaina Las Vegasissa, että TV:n lähetysoikeuksien ja oheismyyntien ansiosta UFC:llä menee loistavasti. Suurin menestys organisaatiolle on ollut maksa mistä katsot (pay per view)- lähetysten tulot. Tässä suhteessa UFC pyyhkii häkin seiniä muilla lajeilla. Se oli apajilla ensimmäisten joukossa luomassa tarjontaa, ja se noukkii nyt hedelmät.

Uusia pelinavauksia on tämän suhteen tulossa jo ensi keväänä.

Tarkkoja TV-oikeuksien summia ei ole tiedossa, mutta jotain osviittaa antoi FOX-kanavan (omistaa USA:n oikeudet) edustajan lausunto.

Hänen mukaansa seuraava UFC:n kanssa solmittava sopimus tulee olemaan todennäköisesti koko kanavan historian kallein kaikki lajit mukaan luettuna. Edellyttäen tietysti, että kanava kilpailutuksen jälkeen edes saa oikeudet itselleen.

Kaikki tämä kumuloituu ympäri maailman, sillä esitysoikeuksista ollaan valmiita maksamaan useassa eri maassa.

Mistä sitten kertoo se, että vapaaottelu ja sitä kautta UFC on noussut hittituoteeksi?

Organisaatiolla on ollut paljon onnea sen suhteen, että se on säilynyt ilman suuria kriisejä ja skandaaleja.

Ainakin siitä, että laji kiehtoo näköjään monia. Häkissä ollaan elämän alkukantaisten asioiden äärellä: sinä tai minä!

UFC:n suunnalta jaksetaan muistuttaa ahkerasti, että laji ei ole tutkimustulosten mukaan yhtään vaarallisempaa kuin nyrkkeily, päinvastoin tilastoja katsoen.

Vaikka UFC ratsastaa nyt aallon harjalla, ja se tuo tulevaisuudessa tapahtumia uusiin kaupunkeihin ja uusiin maihin, on senkin katsottava sivuilleen ja taakseen.

Organisaatiolla on ollut paljon onnea sen suhteen, että se on säilynyt ilman suuria kriisejä ja skandaaleja. Mitä suremaksi se kasvaa, sitä todennäköisimmin se saa omat doping tai huume-sotkunsa. 

Ja kun raha näyttelee suurta roolia, sisäisiä ristiriitoja tulee jossain vaiheessa. Ne ovat niitä paikkoja, jossa mitataan kivijalan kunto.

Yhtä kaikki, negatiivista julkisuutta on tulossa jossain vaiheessa väistämättä, vaikka aurinko tänään paistaakin.

Ja jos UFC pääsi iskemään muita lajeja vastaan vähän kuin puskista, niin voi käydä sille itselleen myös. Kuka tietää, mistä lajista ja organisaatiosta kohistaan kymmenen vuoden kuluttua?

Dana Whiten ja muiden UFC:n herrojen tulee muistaa vanha sanonta: mikään puu ei kasva taivaaseen asti.

Sammy Väisänen
Yle Urheilu

Suosittelemme sinulle