Hyppää sisältöön

Kiinassa saastunut Belgiaa suurempi alue viljelysmaata

Tuhannet maatilat sijaitsevat raskasteollisuuden läheisyydessä. Kiinan viranomaisten mukaan noin kaksi prosenttia maan viljelysmaasta on saastunut käyttökelvottomaksi.

Teemu Hallamaa

Kolme vuosikymmentä jatkunut teollisuuden kiivas kasvu on aiheuttanut suuria ongelmia Kiinan maataloudelle. Maan viranomaiset kertoivat maanantaina, että noin 33 300 neliökilometriä viljelysmaata on saastunut viljelyskelvottomaksi. Saastunut alue on hieman Belgiaa suurempi.

Saastunut viljelysmaa vastaa noin kahta prosenttia Kiinan kaikesta viljelysmaasta. Jotkut tutkijat kuitenkin arvioivat, että saastunut alue saattaa olla monta kertaa suurempi kuin viranomaiset ovat kertoneet.

Pelloille levinneiden saasteiden aiheuttamat ongelmat nousevat usein uutisiksi Kiinassa, missä tehokas maankäyttö on johtanut siihen, että tuhannet maatilat sijaitsevat kemikaalitehtaiden, kaivoksien tai muun raskasteollisuuden läheisyydessä. Esimerkiksi tänä vuonna Guangzhoun maakunnassa myytiin riisiä, joka sisälsi vaarallisia määriä kadiumia.

Kiinan hallinto on ilmoittanut puhdistavansa maaseutunsa. Kiinan tarkoituksena on varmistamaan ainakin 1,2 miljoonaa neliökilometriä maata maatalouden käyttöön.

Suosittelemme sinulle