Hyppää sisältöön

Peliongelma paljastuu läheisille usein vasta viime hetkellä

Raumalle halutaan ensi vuonna perustaa Pelirajat'on -vertaistukiryhmä peliongelmaisille.

Kuva: Yle / Derrick Frilund
Lore Korpelainen,
Teemu Kahila

Mahdollisuudet pelaamiseen ovat netin myötä lisääntyneet. Samalla ovat lisääntyneet peliongelmat, kotona kun voi helposti pelata kaikessa rauhassa ilman sosiaalisia paineita.

Peliriippuvuusongelmien kasvuun on havahduttu myös Raumalla. Kaupunkiin halutaan ensi vuonna perustaa Sosped -säätiön maksuton vertaisryhmä peliongelmaisille. Pelirajat'on -ryhmään haetaan parhaillaan vapaaehtoisia tammikuun puolivälissä alkavaan koulutukseen.

- Muutamia yhteydenottoja on tullut, mutta sopivia ei ole vielä löytynyt. Vertaisohjaajalla tulee olla kokemusta peliongelmasta ja siitä toipumisesta tai hän voi olla peliongelmaisen läheinen, kertoo hankesuunnittelija Jouni Saarelainen.

Peliongelmaa vaikea tunnistaa

Hankesuunnittelija Jouni Saarelaisen mukaan peliongelmaisten määrä ei ole räjähtänyt, mutta kasvussa kuitenkin.

Usein läheisillä on etiäinen siitä, ettei kaikki ole kunnossa, mutta tätä ei osata yhdistää pelaamiseen

Hankesuunnittelija Jouni Saarelainen

- Auttavissa palveluissa nettipelaamiseen liittyvät ongelmat ovat lisääntyneet. Netissä on helppo pelata kotona mihin aikaan päivästä tahansa oman asunnon suojissa eikä siinä ole samanlaisia sosiaalisia paineita kuin jos kävisi automaatilla julkisessa paikassa.

Saarelaisen mukaan syytä huoleen on, jos vastaa myöntävästi jompaan kumpaan seuraavista kysymyksistä.

- Pelaatko usein niin ettet pysty lopettamaan, vaikka haluaisit ja rahaa menisi enemmän kuin tulee? Joudutko valehtelemaan muille pelaamisestasi?

Läheisille peliongelma paljastuu usein kovin myöhään.

- Usein läheisillä on jokin etiäinen siitä, ettei kaikki ole kunnossa, mutta tätä ei välttämättä osata yhdistää pelaamiseen. Ongelma saattaa paljastua vasta viime hetkellä, kun velkoja on jo kasaantunut tai läheisellä on itsetuhoisia aikeita.

Pelaamiselle myönteinen ilmapiiri

Saarelaisen mukaan Suomessa suhtaudutaan turhan myönteisesti pelaamiseen.

- Sen haitoista ei puhuta paljon, vaan enemmän siitä, mihin kaikkeen hyvään siitä saatuja rahoja käytetään. Myös sankaritarinat pokerimijonääreistä luovat positiivista ilmapiiriä. Käytännössä harva kuitenkin pystyy vastaavaan..

Peiiriippuvuudesta paranemisen ensiaskel on ongelman myöntäminen itselle ja läheisille.

- Lisäksi tarvitaan omaa motivaatiota muutostyöhön. Mutta kyllä se on mahdollista, meillä on siitä esimerkkejä vertaisryhmissä.

Suosittelemme sinulle