Hyppää sisältöön

Entiset nokialaiset tekevät 10 000 mummopyörää Salossa

Soliferin mummopolkupyöriä aletaan valmistaa Salossa. Pyöriä tekevä yritys on palkannut kaksitoista työntekijää ja pyöriä tulee 10 000 vuodessa. Tuotanto alkaa tammikuun alussa.

Soliferin mummopyörien valmistus alkaa Salossa Kuva: Solo International Oy
Minna Rosvall

Ensimmäisten suomalaisten Solifer-polkupyörien valmistus on alkamassa Salossa. Pyörät tulevat myyntiin helmikuussa. Työhön on palkattu kaksitoista työntekijää. He ovat Nokian matkapuhelintehtaalta tai sen alihankkijayrityksistä irtisanottuja henkilöitä. Pyöriä valmistetaan tänä vuonna 10 000. Solo Internationalin toimitusjohtaja Jari Komulainen kertoo, että Solifer-pyörien tuotantoa on suunniteltu Saloon pitkään.

- Tämäntyyppinen toiminta tarvitsee tilaa ja ihmisiä ja Salossa on näitä molempia. Ollaan suunniteltu tätä toistakymmentä vuotta. Kun Nokia irtisanoi ihmisiä, saatiin lähtölaukaus tälle jutulle, kertoo Komulainen.

Mikä merkitys on laajemmin sillä, että Suomessa tehdään pyöriä?

- Tällähän on tietysti merkitystä, että saadaan korvattua tuontitavaraa kotimaisella tuotannolla. Sillä saadaan työllistettyä ja sillä saadaan vaihtotasetta parempaan suuntaan. Jos kaikki tekisivät niin kuin me, niin aika nopeasti päästäisiin ylös tästä lamasta.

Pyörässä paljon varsinaissuomalaista osaamista

Solifer on saanut suomalaiselle Classic-polkupyörälleen Avainlippu-tunnuksen. Classic-malli tunnetaan tuttavallisemmin myös mummo- tai koko kansan polkupyöränä. Salossa koottavat pyörät ovat osittain varsinaissuomalaista tekoa. Esimerkiksi Rymättylässä tehdään pyörän yksi osa.

Polkupyörä on maailman parhaita keksintöjä. Se on ekologinen eikä tarvitse kysyä lääkäriltä, että onko pyöräily terveellistä.

Jari Komulainen

- Ollaan tutkittu kotimaisia alihankkijoita tältä alalta ja miksei muualtakin. Yllättävän paljon löytyy kotimaasta komponentteja, osia näihin pyöriin. Se on ollut positiivinen yllätys, kertoo Komulainen.

Pyöräilyyn kannattaa satsata Komulaisen mielestä.

- Olen sitä mieltä, että polkupyörä on maailman parhaita keksintöjä. Se on ekologinen eikä tarvitse kysyä lääkäriltä, että onko pyöräily terveellistä, muistuttaa Komulainen.

Suomessa myydään vuosittain 250 000 pyörää, joista noin joka viides on Soliferilta.

Suosittelemme sinulle