Hyppää sisältöön

Erikoinen tempaus onnettomuusristeyksen turvaamiseksi

Kun viralliset addressit, aloitteet ja valitukset eivät auttaneet, Petäjäveden Kintauden kyläläiset päättivät julistaa risteysrauhan pahamaineisessa risteyksessä. Valtatie 23:n ja Liisalantien risteyksessä on sattunut viime vuosina useita kuolonkolareita. Risteysrauhan symboliksi pystytettiin heijastinkuusi, josta saa napata mukaansa heijastimen.

Risteysrauhan julistajia Kintaudella Petäjävedellä.
Kaikkien aikojen ensimmäisen risteysrauhan julistuksen lukivat suomeksi kunnanjohtaja Teppo Sirniö ja ruotsiksi Kintauden kyläläinen Vuokko Vihtalahti. Kuva: Lea Lerkkanen
Arvo Vuorela

Kintauden kyläläiset julistivat juhlallisen risteysrauhan vuoden viimeisen päivän iltapäivänä sekä suomeksi että ruotsiksi - Turun joulurauhan julistuksen tapaan. Liikenneturvallisuudesta ja -näkyvyydestä muistuttamaan paikalle jätettiin heijastinkuusi ja ulkotulia iltaliikennettä valaisemaan.

Liisalantien risteyksessä on viime vuosina tapahtunut useita kolareita, jopa kuolemaan johtaneita. Alueen asukasluku on kasvanut vauhdilla, lapsia on paljon ja liikenneturvattomuuden tunne on lisääntynyt.

Risteyksen ongelman ytimenä on sen sijainti valtatie 23:n suoralla.

– Siinä on ohituskielto, mutta ulkopuolisin silmin se näyttää siltä, että tässä on hyvä ohituspaikka. Silloin painetaan kaasua ja kun risteyskohdalla ohitetaan, sinne ei enää mahdu koulukkaita, jalankulkijoita, pyöräilijöitä eikä vastaantulijoita, kertoo tempausta järjestänyt Lea Lerkkanen.

– Niemelän yksityistieltä pitkä bussi käy joka koulupäivä hakemassa 35 koulukasta. Tie on kapea, huonokuntoinen ja turvaton, jatkaa Lerkkanen.

Valot ja lisäkaistoja risteykseen

Kintauslaisten ensimmäisenä toiveena on saada valaistus risteykseen. Toisena toiveena on saada uudet kääntymiskaistat valtatielle.

– Olemme lähettäneet adresseja ja kirjoittaaneet kuntaan, ELY-keskukseen ja vaikka minne, mutta mitään ei ole tapahtunut,  kritisoi Lerkkanen.

Kestovastaus tiedusteluiihin on, että risteyksen parantamiseen ei ole määrärahoja.

Risteysrauha -tempauksella

halutaan kiiinnittää ongelmakohtaan laajempaa huomiota.

– Heijastinkuusi on tarkoitettu muistutukseksi niin autoilijoille, tienpitäjille kuin jalankulkijoillekin. Jokainen ohikulkija voi halutessaan ottaa kuusesta itselleen heijastimen. Kuusi näkyy myös autoilijoiden valoissa ja muistuttaa, että tuossa olisi voinut olla pieni ihminen, sanoo Lea Lerkkanen.

Risteysrauhan julistus

Huomenna, jos Jumala suo, aloitetaan uusi ja entistä turvallisempi liikennevuosi; ja julistetaan siis täten yleinen risteysrauha kehoittamalla kaikkia turvalliseen ja asiaankuuluvaan liikennekäyttäytymiseen sekä muutoin laillisesti ja rauhallisesti liikkumaan.

Sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä liikennöintiä täällä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät. Lopuksi toivotetaan Kintauden kaikille asukkaille riemullista Uutta Vuotta.

Suosittelemme sinulle