Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Slovakia vastaanottaa kolme vankia Guantanamosta

Kolme uiguuria on ollut vuodesta 2001 lähtien Guantanamo Bayn vankileirillä. Heidät vapautettiin jo vuonna 2008 ilman syytteitä.

Guantanamo Bayn  Camp Delta -vankileiri Kuubassa.
Guantanamo Bayn Camp Delta -vankileiri Kuubassa. Kuva: Mike Brown / EPA
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Slovakian sisäministeriö on ilmoittanut, että maa vastaanottaa kolme vankia Guantanamo Bayn vankileiriltä. Kyseessä on kolme kiinalaista uiguurivankia, joita vastaan ei koskaan nostettu syytteitä.

Yhdysvallat pidätti 22 uiguuria Afganistanissa vuonna 2001 ja toimitti heidät Kuubassa sijaitsevalle Guantanamo Bayn vankileirille. Seitsemän vuotta myöhemmin uiguurit vapautettiin ilman syytteitä, mutta Yhdysvallat kieltäytyi toimittamasta heitä takaisin Kiinaan, missä he todennäköisesti joutuisivat vainojen kohteeksi.

Uiguurit ovat Kiinan länsiosassa asuva, islaminuskoinen vähemmistökansa. Uiguurit puhuvat omaa, turkkilaissukuista kieltään. Kiina on kovin ottein kukistanut uiguurien oikeuksia ajavia järjestöjä ja asuttanut uiguurien asuinalueille han-kiinalaisia.

Slovakian hallitus hyväksyi uiguurivankien vastaanoton jo vuonna 2010. He ovat viimeiset Guantanamossa olleista uiguureista. Aikaisemmin Guantanamon uiguurivankeja ovat vastaanottaneet muun muassa Albania ja El Salvador.

Vankien vastaanottaminen on osa Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen sopimusta, jolla pyritään auttamaan Yhdysvaltoja kiistellyn vankileirin sulkemisessa. Tällä hetkellä 158 vankia on pidätettynä Guantanamossa ilman oikeudenkäyntiä.

Suosittelemme