Suomi vapauttaa terveyskeskuksen valinnan ja rauhoittaa saimaannieriän, mutta on uusia kiinnostavia lakeja nuijittu alkaviksi toki pitkin maailmaakin.
Yhdysvalloissa voimaan astuu Obamacare, presidentti Barack Obaman pitkään rakentelema sairausvakuutusuudistus. Käytännössä jokaisella kansalaisella on oltava vakuutus, jottei maan erittäin kallis sairaalahoito tuhoaisi vakuuttamattoman taloutta.
Myös joskus hämmentävistäkin lakimuutoksista tunnetut Yhdysvaltain osavaltiot panevat sääntöjä uusiksi tammikuusta alkaen. Illinois puuttuu muun muassa tupakantumppeihin. Maahan pudottamisesta seuraa 50 dollarin sakko, kertoo Fox News. Colorado puolestaan ryhtyy ensimmäiseksi Yhdysvaltain osavaltioksi, joka laillistaa marihuanan myynnin viihdekäyttöön.
Kalifornian julkkiskuvaajat yritetään panna aisoihin kieltämällä kuuluisuuksien ja heidän perheidensä kuvaaminen kauko-objektiivilla, kertoo brittilehti The Guardian.
The Guardian nostaa esiin myös liikennelain Sveitsistä. Alppimaassa on tästä lähtien autoiltava valot päällä päivälläkin kuten Suomessa.
Kanada puuttuu ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen yrittäen suojella haavoittuvassa asemassa olevia seksityöläisiä. Työnantaja ei saa palkata eroottista tanssijaa ulkomailta. Työhön on ensisijaisesti otettava kanadalainen, ja työnantajan on todistettava tarve ulkomaalaisen palkkaamiselle seksialalla.
Useita suomalaisia Viron-kävijöitä koskee viinaveron nousu. Viron alkoholivero nousee nyt viimevuotiseen tapaan viisi prosenttia. Naapurissa on päätetty korottaa alkoholiveroja saman verran joka vuosi aina vuoteen 2016 saakka.
Terveysperusteinen on myös Ruotsin laki äidinmaidonkorvikkeesta, joka kieltää pääsääntöisesti tuotteen mainostamisen. Suomessakaan korviketta ei ole saanut mainostaa sanoma- ja aikakauslehdissä tai televisiossa.
Koko EU-alue vastaanottaa keskiviikosta alkaen Romanian ja Bulgarian työvoimaa. Molempien kansalaiset saavat vapaasti työskennellä kaikissa 28 jäsenmaassa. Tähän saakka romanialaisten ja bulgarialaisten lupia oli vielä rajannut yhdeksän maata, joista esimerkiksi Britanniassa on käyty pelonsekaista julkista keskustelua tulijoiden tulvasta.
Lainvalvojatkaan eivät luonnollisesti ole lakien yläpuolella. Ranskassa laki käskee poliisia tästä lähtien teitittelemään pidätettäviä, kertoo The Guardian.