Hyppää sisältöön

Esikoiskirjailija Antti Heikkinen nappasi Savonia-kirjallisuuspalkinnon

Nilsiäläisen Antti Heikkisen Pihkatappi on vuoden 2013 merkittävin savolainen kaunokirjallinen teos. Savon murteella kirjoitettu esikoisteos hurmasi suomalaisen maaseudun kuvaamisella. Toimittajana työskentelevällä Heikkisellä on jo vireillä uusia kirjallisuusprojekteja.

Seppo Tikkanen,
Susanna Vilpponen

Savonia-kirjallisuuspalkinnon Nilsiään kuljettanut Antti Heikkinen (s. 1985) on iloinen torstaina Kuopiossa jaetusta kunnianosoituksesta.

- Arvostan palkinnon korkealle, se on kotiseudun kädenojennus.

Heikkisen Pihkatappi on maaseudun murroksen kuvausta ja samalla se on nuoren miehen kasvutarina tyypillisen esikoiskirjan tavoin. Savonia kirjallisuuspalkinto -raati perusteli Heikkisen ansioita kuvata Suomen lähihistoria ja suuri yhteiskunnallinen murros elävästi pienen kylän kautta. Raadin mukaan Pihkatapin hahmot ovat tuttuja jo ensivirkkeestä, ja esikoiskirjailija osoittaa suomalaisen maaseudun olevan vielä voimissaan.

Pihkatappia on ehditty jo verrata Heikki Turusen Simpauttajaan ja Joensuun Ellliin, jotka olivat 1970-luvun alussa jättimenestyksiä ja oman aikakautensa tuntojen osuvia kuvaajia. Heikkinen kertoo Turusen olevan läheinen ystävä ja ajattelee kaunokirjallisen maailmansa jokseenkin samankaltaiseksi, vaikkakin Turunen on kuvannut tuon maailman 40 vuotta sitten.

- Suureen mestariin vertaus tuntuu mukavalta, mutta en aio miksikään Heikki Turusen inkarnaatioksi ryhtyä, Heikkinen toteaa.

Uusi elämäkertateos tulossa syksyllä

Antti Heikkinen on saanut kirjailijana  lentävän lähdön. Pihkatappi voitti jo ennen Savonia-palkintoa Kalevi Jäntin palkinnon ja se oli ehdolla myös Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Heikkinen on kuitenkin varovainen, eikä luota suosion siivittävän häntä loputtomaan menestykseen.

- Vaikka on yksi työ joka on otettu hyvin vastaan, ei se tee seuraavista yhtään helpompaa. Tyhjältä pöydältä tässä lähdetään.

Kynä ei kuitenkaan ole karkaamassa miehen kädestä, vaan työn alla on jo muutama uusi paksukantinen. Ensi syksynä julkaistava Juice Leskisen elämäkerta on niistä ensimmäinen. Heikkisen mukaan elämäkerran kirjoittaminen on niin erilainen savotta, ettei menestyneestä romaanista ole juurikaan apua.

Kuitenkin jatkoa myös kaunokirjallisella puolella on luvassa.

- Ei kustantaja ole minulta ovea kiinni laittamassa. Pari käsikirjoitusta on jo vireillä, Heikkinen paljastaa.

Romaanien käsikirjoitukset eivät ole kuitenkaan Pihkatapin seuraajia, vaan tyystin erilaisia.

- Se kakku on nyt purtu. Jotkut kysyneet jatkuuko Jussin tarina, ja kyllä se joskus jatkuu, mutta antaahan ajan ensin kulua. Katsotaan mihin maailma muuttuu ja mitä se tuo Jussille eteen, Heikkinen toppuuttelee.

Monilahjakkuuden paluu leipätöihin ei lopeta taiteen tekoa

Kolmen kuukauden virkavapaan jälkeen nilsiäläinen istuu toimittajan pallille. Työnkuva on parissa kuukaudessa ehtinyt jo muuttua, sillä työpaikan yt-neuvottelut ovat uudistaneet pakan. Muutoksia ja uuden opettelua on siis luvassa, mutta Heikkinen suuntaa takaisin arkeen hyvillä mielin.

- Esikoista tehdessä oli jouhevaa yhdistää toimittajan ja kirjailijan työ. Nyt osaan käyttää ja hyödyntää alitajuntaa vielä paremmin esimerkiksi autolla ajaessa, Heikkinen pohtii.

Kiireet eivät lopu mieheltä muutenkaan. Näyttelijänäkin tunnettu taiteiden moniosaaja pitää kevään taukoa teatterista, mutta kesällä tulossa on kaksi näytelmää.

- Allakka on ollut aika täysi ja sitä se on jatkossakin, mutta yritän minä nyt vähän aiempaa fiksummin elellä, Heikkinen sanoo.

Suosittelemme sinulle