Työmarkkinajärjestöt aloittavat näinä päivinä neuvottelut eläkeuudistuksesta. Eläkeikä on vain yksi uudistuksen osa. Mutta ilman ratkaisua eläkeiästä uudistus ei valmistu.
Pääministeri Matti Vanhanen esitti aikoinaan eläkeiän nostamista 65:een. Esitys ei silloin kelvannut palkansaajajärjestöille - vielä. Nyt se ei kelpaa työnantajille - enää.
- Minulla on ollut käsitys, että jos olisi toimittu ajoissa, niin 65 vuottakin riittäisi. Nyt en ole enää siitä ollenkaan varma, kun katsoo, mitä muut Euroopan maat ovat tehneet. Sieltähän löytyy parikymmentä maata, jotka ovat nostaneet eläkeikäänsä - ja varsin monet 67:ään ja jotkut sen ylikin, EK:n Laatunen sanoo.
Viivyttely maksaa
Laatunen kertoo näkemyksiään eläkeuudistuksesta myös päivän Kansan Uutisissa. Haastattelussa Laatunen sanoo sovittelevasti, ettei neuvotteluiden alussa ole tiukkoja kynnyskysymyksiä. Ylen haastattelussa sävy on kuitenkin tiukempi. Ajan kuluminen puhuu sen puolesta, että eläkeikä olisi mielummin 67 kuin 65.
- Me ollaan tässä tuhlattu jo monta vuotta ja viivytelty tämän asian kanssa. Nytkin näyttää siltä, että uudistusta ei saada voimaan ennen vuotta 2017. Tulee eduskuntavaalit ja uusi hallitus, jonka pohjasta ei kenelläkään voi olla mitään tietoa. Tämä johtaa siihen, että mitä pidempään viivytellään, sitä enemmän hukataan mahdollisuuksia. Ja kun ratkaisu on lopulta pakko tehdä, se vaatii kovempia konsteja.
Eläkeikä ei nousisi saman tien vaan portaittain. Voimaantulo veisi kahdeksasta kymmeneen vuotta. Jos ratkaisu tehtäisiin tänä syksynä ja seuraava hallitus tekisi lopullisen päätöksen, korotettu eläkeikä vaikuttaisi nykyisiin viisikymppisiin.
Rönsyt pois
Työnantaja on viime vuosikymmenen käyttänyt työeläkeputkia helpottamaan teollisuuden rakennemuutosta. Yritykset ovat panneet ikääntyneet putkeen, jossa he ovat saaneet ansiosidonnaista korvausta eläkeikään asti.
- Työeläkejärjestelmällä on kaksi tarkoitusta: toisaalta luoda vanhuuden turva ja toisaalta luoda työkyvyttömyyden turva. Vuosikymmenten saatossa järjestelmään on luotu rönsyjä, joita on 20 vuotta poistettu, jotain siellä vielä on. Meidän ei ole tarvinnut kajota työeläkejärjestelmän perusteisiin vaan järjestelmä on pidetty kunnossa rönsyjä karsimalla.
Työmarkkinajohtaja Laatunen arvioi, että neuvotteluille on hyvät lähtökohdat - saivathan järjestöt neuvoteltua myös keskitetyn palkkaratkaisun. Mutta Laatunen ei ennakoi, miten palkansaajapuoli vastaanottaa eläkeikäehdotelman.
- Olen juristi enkä ennustaja. Neuvottelut on alkamassa, toivon mukaan mahdollisimman rakentavassa hengessä.