Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lehti: NSA kehittää laitetta murtamaan lähes kaikki tietokoneiden salaukset

Tietovuotaja Edward Snowden on paljastanut NSA:n rakentavan kvanttitietokonetta, jonka tarkoituksena olisi murtaa lähes kaikki tietokoneiden salaukset. Asiasta kertoo The Washington Post.

Toimistorakennus pimeässä illassa.
NSA:n pääkonttori Marylandissa Yhdysvalloissa 22. joulukuuta 2013. Kuva: Jom Lo Scalzo / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusvirasto NSA yrittää rakentaa tietokoneen, joka voisi murtaa lähes kaikki salausjärjestelmät. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen The Washington Post -lehti, joka on saanut kuulla asiasta entiseltä NSA:n työntekijältä Edward Snowdenilta.

Uudenlaista kvanttitietokonetta rakennetaan College Parkissa Marylandissa sijaitsevassa laboratoriossa. Hankkeelle on varattu rahaa noin 80 miljoonaa dollaria ja sen nimi on "Penetrating Hard Targets" (suom. Koviin kohteisiin tunkeutuminen).

Tietokonetta voitaisiin hyödyntää paitsi salausjärjestelmien purkamiseen, myös tunkeutumiseen henkilöiden pankkitileille, lehti kertoo.

Kvanttiteoriaa hyödyntävä tietokone on perinteisiä tietokoneita nopeampi. Kun tavallinen tietokone hyödyntää bittejä, joiden arvo on joko nolla tai yksi, kvanttitietokone käyttää kvanttibittejä, jotka voivat olla samaan aikaan sekä nolla että yksi.

Yksityisetkin yritykset kehittelevät kvanttitietokoneita. Washington Postin tiedossa ei ole, onko NSA edistynyt laitteen kehittelyssä yhtään nopeammin. Yleinen käsitys on, että laitteen kehittäminen vie vielä useita vuosia.

Kvanttitietokoneella uskotaan olevan käyttöä myös lääketieteessä ja tekoälyn kehittelyssä.

Suosittelemme