Hyppää sisältöön

Leijonien Sotshi-joukkueessa kolme jymypaukkua - Yle Urheilu esittelee olympialeijonat!

Peräti yhdeksän pelaajaa on Euroopasta. Maalivahtikolmikko on täyttä rautaa.

Mikko Koivu ja Tuomo Ruutu kultajuhlissa. (Arkistokuva) Kuva: Tomi Hänninen

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Erkka Westerlund on julkaissut valinta Sotshin olympiakisoihin. Yle Urheilu esittelee 25 pelaajan ryhmän.

LEIJONIEN OLYMPIAJOUKKUEEN ESITTELY

Maalivahdit

Kuva: Yle

Kari Lehtonen, Dallas (NHL): 30-vuotiaana ensimmäiset olympiakisat. Kahdet edelliset on jäänyt väliin loukkaantumisten takia. Viimeisimmän olympiadin on pysynyt terveenä ja noussut NHL:n eliittimaalivahtien joukkoon Dallas Starsissa. Heikon joukkueen takana kiekkoja satelee illasta toiseen. Joukkueensa tärkein pelaaja. Taistelee lähtökohtaisesti kakkosmaalivahdin roolista. Neljät MM-kisat ja yksi World Cup vyöllä.

Kuva: Yle / Samu Lehtonen

Antti Niemi, San Jose (NHL): Suomen ensimmäinen ja yhä ainoa ykkösmaalivahtina Stanley Cupin voittanut maalivahti. Noussut San Josessa NHL:n maalivahtieliittiin. Maajoukkueessa hyvinkin vihreä, sillä aiempia arvoturnauksia ei ole vyöllä, vain muutama EHT-peli. Siihen on syykin, sillä Niemi on tottunut pelaamaan NHL:ssä keväisin. Joukkueensa kiistaton ykkösmaalivahti, mutta Sotshissa vastuuta ei ole samaan tapaan luvassa.

Kuva: Yle

Tuukka Rask, Boston (NHL): Viimeisen kalenterivuoden aikana kenties maailman paras maalivahti. Torjui huipputasolla koko kevään Bostonin mentyä Stanley Cup -finaaleihin. Tänä syksynä meno on - jos mahdollista - vain kiihtynyt. Pelaa yhdessä NHL:n kestomenestyjistä, joten sanomattakin on selvää, että 26-vuotias savonlinnalainen torjuu ensimmäistä kertaa arvoturnauksessa. Suomen ykkösmaalivahti.

Puolustajat

Kuva: Yle

Juuso Hietanen, Torpedo (KHL): 28-vuotias kiekollinen puolustaja, joka on pelannut maailmanmestaruusvuotta 2011 lukuun ottamatta kaikki MM-kisat vuodesta 2010 lähtien. Euroopan puhtaimpia ja parhaimpia kiekollisia puolustajia. Olympiadebytantin rooli Sotshissa on arvoitus, sillä NHL-miehet vienevät päävastuun ylivoimalla. Aloittanee ylimääräisenä puolustajana helmikuussa.

Kuva: Tomi Hänninen

Lasse Kukkonen, Kärpät (SM-liiga): Uskomaton arvokisaputki jatkuu. Erkka Westerlund aloitti ensimmäisen kerran maajoukkueen peräsimessä syksyllä 2004, ja sen jälkeen Kukkonen on ollut sivussa ainoastaan vuoden 2008 MM-kisoista. Kolmannet olympiakisat. Viime kevään MM-kisoissa kapteenina toiminut alivoimapelin erikoismies. Kaikkien valmentajien luottopelaaja. Alla huippusyksy Oulussa.

Kuva: Yle / Samu Lehtonen

Sami Lepistö, Avtomobilist (KHL): Ennen Sotshia vyöllä kolmet MM-kisat ja Vancouverin olympiakisat, ja vain kerran - viime kevään MM-kisoissa - Lepistö on jäänyt ilman mitalia. 29-vuotias yleispuolustaja on saanut uransa uuteen nousuun tänä syksynä KHL-yllättäjän riveissä. Kisojen alussa rooli ei välttämättä ole valtava, mutta Lepistö on monikäyttöisyytensä vuoksi arvokas lisä Leijonille tiiviissä turnauksessa.

Kuva: Yle

Olli Määttä, Pittsburgh (NHL): Kovin moni pelaaja ei tee maajoukkuedebyyttiään olympiakaukalossa, mutta Määttä on muutenkin poikkeuksellinen suomalaispuolustaja. Syksyn aikana on pohdittu, kuuluuko 19-vuotias yleispuolustaja Sotshin joukkueeseen, mutta jos johtaa suomalaispakkien pistepörssiä NHL:ssä, spekulaatio on turhaa. Mahtava syksy alla Pittsburghissa, olympiaturnaus on luontevaa jatkoa suoraviivaiselle kehitykselle.

Kuva: Yle

Sami Salo, Tampa Bay (NHL): 39-vuotias konkari, jolle olympiakisat ovat jo uran neljännet. On pysynyt pääosin terveenä Tampan lämmössä. Edelleen laadukas yleispuolustaja, vaikka ikää alkaa jo olla. Maailman kovimpiin lukeutuva lyöntilaukaus yhä suuri lisäarvo etenkin ylivoimapeliin. Liike ei ole enää parasta mahdollista, mutta korvaa paljon sijoittumisellaan. Vaikeasti ulospelattavissa. Isossa roolissa Sotshissa.

Kuva: Yle

Kimmo Timonen, Philadelphia (NHL): Suomen puolustuksen pappaosasto jatkuu. Alkusyksy Philadelphiassa oli tuskien taivalta, mutta kun Philadelphia alkoi voittaa, Timosen peliesitykset kohentuivat (ei välttämättä tuossa syy-seuraus-järjestyksessä). MM-kisoissa jo vuonna 1996, olympiakisoissa jo 1998. Uran viides olympiaturnaus huipentaa kuopiolaisen upean maajoukkueuran. Tärkein puolustaja.

Kuva: Yle / Samu Lehtonen

Sami Vatanen, Anaheim (NHL): Alla on vasta yksi MM-turnaus (2010), koska on ollut aina väärään aikaan loukkaantunut. Syksy vierähti yhtä lyhyttä farmikomennusta lukuun ottamatta Anaheimin NHL-joukkueessa. Pelirohkea, luisteluvoimainen kiekollinen puolustaja, jolle on suuri tilaus etenkin ylivoimalla. NHL:ssä tehoja olisi voinut tulla enemmänkin, Leijonat niitä tarvitsee. Isossa roolissa, joten nyt on iso testi kansainvälisellä tasolla.

Kuva: Tomi Hänninen

Ossi Väänänen, Jokerit (SM-liiga): Olympiakisoissa jo Salt Lake Cityssä 2002, mutta sen jälkeen ei ole mahtunut mukaan. Raamikas peruspuolustaja, johon päävalmentaja Erkka Westerlund luottaa kuin kiveen. Ihmeitä ei odotella, mutta hoitaa oman, tarkkaan räätälöidyn roolinsa luotettavasti. Syksy Jokereissa ollut vaisuhko, mutta on viime vuosina ollut parhaimmillaan aina Leijonissa. Työjuhta, tärkeä alivoimapakki.

Hyökkääjät

Kuva: Yle

Juhamatti Aaltonen, Kärpät (SM-liiga): Vaikka teki viime kevään MM-kisoissa Petri Kontiolan rinnalla tuhoisaa jälkeä, ensimmäistä kertaa olympiakaukaloon kelvannut Aaltonen oli todellinen yllätysvalinta. Ollut kova luu SM-liigassa - silloin, kun pelaaminen on kiinnostanut. Taiteilija, joka tarvitsee ison roolin loistaakseen. Kokonaan toinen asia on, saako sellaisen Sotshissa. Leijonien jokerikortti, joka aloittanee katsomosta.

Kuva: Yle

Aleksander Barkov, Florida (NHL): 18-vuotias superlupaus, joka on ottanut paikkansa NHL:stä näyttävästi. Nousussa NHL:n tulokkaiden pistepörssissä, kuin myös suomalaisten sisäisessä pistepörssissä. Jo nyt valmis paketti, vaikka ensimmäiset maaottelut tulevat vasta Sotshissa. Voi olla, että Westerlund on pohtinut roolia ainakin alussa pelaavan rosterin ulkopuolella. Tämän hetken otteilla kuuluu pelaavaan.

Kuva: Yle

Valtteri Filppula, Tampa Bay (NHL): Jo Vancouverin olympiakisoissa mukana ollut hyökkääjä, joka on löytänyt täysin uuden tason Tampa Bayssä. On saanut ison roolin ja vastannut pelaamalla uransa kokonaisvaltaisinta jääkiekkoa. Matkalla maali- ja piste-ennätyksiinsä NHL:ssä. Luisteluvoimainen mailataituri, joka on myös tunnollinen puolustussuuntaan. Sentteri vai laituri Sotshissa - siinä vasta kysymys.

Kuva: Yle / Samu Lehtonen

Mikael Granlund, Minnesota (NHL): Kevään 2011 maajoukkuesensaatio, joka on syksyn aikana vakiinnuttanut paikkansa NHL:ssä. Saanut jalkoihinsa lisää potkua, minkä ansiosta päässyt pelaamaan omilla vahvuuksillaan. Ylivoimalla kenties Leijonien juonikkain pelaaja, jonka päätä ei huimaa kovassakaan paikassa. Isossa roolissa, nyt on mahdollisuus ottaa viimeinen askel kansainväliselle huipputasolle.

Kuva: Yle

Jussi Jokinen, Pittsburgh (NHL): Vancouverin olympiakisojen alla Jokinen oli Suomen puhutuin jääkiekkoilija, kun ei kelvannut Jukka Jalosen joukkueeseen. Syksy ollut uran parasta aikaa, kun on päässyt pelaamaan Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin kaltaisten supertähtien kanssa.

Kuva: Yle

Olli Jokinen, Winnipeg (NHL): Palaa maajoukkueeseen Sotshissa, vaikka neljä vuotta sitten lopetti maajoukkueuransa näyttävästi. Vielä kesällä ei olisi välttämättä mahtunut Sotshin joukkueeseen, mutta syksy Winnipegissä ollut äärimmäisen vahva. On kasvanut pelaajana - hyödyttää nykyään joukkuetta enemmän kuin Floridan-vuosinaan, jolloin oli NHL:n tehokkaimpia pelaajia. Sentteri vai laituri?

Kuva: Yle

Mikko Koivu, Minnesota (NHL): Itseoikeutettu ykkössentteri ja kapteeni, jos vain toipuu jalkamurtumastaan kisoihin. Henkinen voimavara valtava, todellinen liideri. Vaikka sentterioastolle on tunkua, Koivu on ainoa korvaamaton kenttäpelaaja. Jokaisessa pelitilanteessa käytännössä ykkösvaihtoehto jäälle. Jos Suomi aikoo Sotshissa menestyä, Koivusta on paljon kiinni.

Kuva: Yle / Samu Lehtonen

Leo Komarov, Moskovan Dynamo (KHL): Vancouverissa oli jo yllättävän lähellä olympiapaikkaa. Nyt paikassa ei ole mitään yllättävää. Leijonien paras vaihtoehto alempiin ketjuihin. Uskomattoman vahva luonne ja kova taistelija. Pystyy myös räppäämään maalin, jos paikka tulee. Euroopan johtavan seuran ykköshyökkääjä ja johtohahmo. Ollut kapteenina EHT:llä - liiderien joukossa myös Sotshissa.

Kuva: Tomi Hänninen

Petri Kontiola, Traktor (KHL): Viime kevään MM-kisojen supertähti, joka loisti, kun sai elämänsä tilaisuuden. Vaikka vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä, pystyy täyttämään roolin puolustavampanakin keskushyökkääjänä. Alkukausi KHL:ssä ei ole ollut paras mahdollinen, mutta on ollut aina parhaimmillaan Leijonissa. Ominaista seinäjokiselle on ollut vieläpä se, että taso nousee turnauksen edetessä.

Kuva: Yle / Samu Lehtonen

Lauri Korpikoski, Phoenix (NHL): Kaksinkertainen MM-kävijä on Leijonien kovimpia työjuhtia. Maailmanluokan alivoimapelaaja, jonka voitontahto on rautainen. Menee vaikka seinän läpi, vaikka molemmat jalat olisivat paketissa. Pystyy myös maalintekoon, eritoten maalinedustoilla vahva. Yllättävän kova liideri tässä joukkueessa. Aloittanee alemmissa ketjuissa, mutta voi nousta hierarkiassa.

Kuva: Yle

Jori Lehterä, Sibir (KHL): Todellinen yllätysvalinta, osa II. Helsingin EHt-turnauksessa ei päässyt parhaalle tasolleen, mutta viime vuosien kovat näytö KHL:stä riittivät Westerlundille, vaikka on kärsinyt syksyllä aivotärähdyksestä. Valintaa puoltaa soveltuvuus eurooppalaiseen kaukaloon. Superthäti Venäjällä, tarvitsisi ison roolin. Sellaista ei välttämättä ole luvassa, vaikka pystyy pelaamaan myös laidassa.

Kuva: Tomi Hänninen

Antti Pihlström, Ufa (KHL): Todellinen yllätysvalinta, osa III. Ja vielä suurempi yllätys kuin Lehterä. Ollut toki maajoukkueen vakiokasvoja jo monta vuotta MM-tasolla. On kyseenalaista, että Pihlström meni energialaiturivalinnoissa Teemu Hartikaisen ja Sean Bergenheimin ohi. Todella nopea ja väkevä haastaja, mutta maalintekijänä erittäin keskinkertainen. Vahvistaa ryhmädynamiikkaa, vaikka olisi rosterin ulkopuolella.

Kuva: Yle / Samu Lehtonen

Tuomo Ruutu, Carolina (NHL): Mikko Koivun kanssa nykyisen sukupolven soihdunkantajia. Yksi World Cup, yhdet olympiakisat ja neljät MM-kisat - ja mukaan aina mitali, jokaisista kisoista. Maailmanluokan maalineduspelaaja ja äärimmäisen kova taistelija. Toipunut vammoistaan ja parantanut koko ajan syksyn edetessä. Rooli tulee olemaan iso kisoissa, eikä Ruudun suorituksesta tarvitse koskaan huolehtia.

Kuva: Yle

Teemu Selänne, Anaheim (NHL): 43-vuotias veteraani jo uransa kuudensissa olympiakisoissa. Vaikka tehoja ei ole enää samalla tavalla syntynyt tänä syksynä, on yhä Suomen paras maalintekijä, jos pääsee "omalta paikaltaan" b-pisteen kaarelta ampumaan. Suomi-kiekossa lähes Jumalan asemassa, tuo arvokasta veteraanipreesenssiä joukkueeseen. Kansainvälinen ura päättyy - ties monennenko kerran.

Suosittelemme sinulle