Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tutkimus: Ilmakehän otsonikerros on toipumassa

CFC-kaasujen käytön kieltämisen lisäksi ilmastonmuutos nopeuttaa otsonikerroksen palautumista ennalleen.

Nasan Aura- ja Suomi-satelliittien mittauksista muodostettu kuva eteläisen napa-alueen otsonikerroksen paksuudesta. Sinisellä alueella otsonikerros on ohuimmillaan ja punaisilla paksuimmillaan.
Nasan Aura- ja Suomi-satelliittien mittauksista muodostettu kuva eteläisen napa-alueen otsonikerroksen paksuudesta. Sinisellä alueella otsonikerros on ohuimmillaan ja punaisilla paksuimmillaan. Keskimäärin otsonikerroksen ohuin alue oli syys-lokakuussa 2013 21 miljoonaa neliökilometriä ja 1990-luvun puolessa välissä 22,5 miljoonaa neliökilometriä. Kuva: Nasa
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maapalloa auringon ultraviolettisäteilyltä suojaavan otsonikerroksen heikentyminen on pysähtynyt ja otsonimäärät ovat kääntyneet nousuun, ilmenee uudesta tutkimuksesta.

Suomalais-amerikkalaisen tutkimusryhmän selvitystyö perustuu GOMOS- ja SAGE II -satelliittien keräämiin mittauksiin. Niiden avulla tutkijat ovat luoneet 27 vuoden pituisen yhteisen mittaussarjan.

Mittaussarja osoittaa muutoksen tapahtuneen vuoden 1997 tienoilla. Samana vuonna myös otsonia tuhoavien aineiden määrä otsonikerroksessa kääntyi laskuun.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Erkki Kyrölä arvioi ilmakehämallien perusteella, että otsonikerros toipuu ennalleen vuosisadan puolivälissä.

Otsonia tuhoavien CFC-kaasujen käyttö kiellettiin vuonna 1988 solmitussa Montrealin sopimuksessa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan myös ilmastonmuutos vaikuttaa otsonin toipumiseen. Se nopeuttaa toipumista kaikkialla muualla paitsi napa-alueilla, joissa yläilmakehän kylmeneminen voi lisätä otsonia tuhoavien helmiäispilvien muodostumista.

Suosittelemme